Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

woensdag
8 december 1999
 

[Autosite]
[Veilinghal]
[Vacatures]
[BOL]
[Siteshopper]

Getuige in kindermoordzaak
slaat hand aan zichzelf

Van onze correspondent - SINGAPORE, woensdag

Ishaq Billa, de belangrijkste getuige in de geheimzinnige zaak van de vermogende Pakistani Javed Iqbal (38), die vorige week bekende 100 kinderen te hebben omgebracht, heeft gisteren zelfmoord gepleegd door uit een raam op de tweede verdieping van het politiebureau in Lahore te springen.

Volgens politiechef Muhammad Iqbal was Billa zelfs eerder verdachte dan een getuige omdat hij het zuur zou hebben geleverd waarin de moordenaar zijn slachtoffertjes oploste en liet verdwijnen.

"Ik heb 100 kinderen gedood, allen jongens, en ik heb hun stoffelijke resten in vaten met zuur gestopt. De kosten, inclusief het zuur, bedroegen ongeveer 120 roepies (5 gulden) per slachtoffer", schreef Javed Iqbal vorige week in een cynische bekentenis aan de politie. Van de dader zelf is er echter geen spoor. Er is inmiddels een miljoen roepies (ruim 40.000 gulden) uitgeloofd voor inlichtingen die tot zijn arrestatie leiden. Tegen de verdachte Iqbal zijn in de afgelopen jaren enkele klachten wegens homofilie ingediend. Hij werd echter nooit veroordeeld omdat hij domweg niet verscheen of zich vrij kocht.

Tot dusver heeft de politie de resten van drie kinderen in vaten zuur gevonden terwijl 69 ouderparen kleren, schoenen en speelgoed van hun vermiste kinderen, die in Javed Iqbals huis werden aangetroffen, hebben geïdentificeerd, aldus politiewoorvoerder Muhammad Iqbal.

In dat huis vond de politie ook een brief waarin Javed zijn zelfmoord aankondigde. In Pakistan heerst echter angst, vooral onder ouders van jonge kinderen, zolang niet duidelijk is dat hij dat voornemen heeft uitgevoerd. De politie is ervan overtuigd dat hij nog in leven is.

In enkele bizarre brieven aan de politie en een krant maakte Javed Iqbal vorige week duidelijk, dat zijn gruweldaden een wraakoefening zijn voor onrecht dat hem werd aangedaan en dat hij kwaad met kwaad wenst te vergelden. Zo schreef hij, dat hij ruim een jaar geleden door twee van zijn bedienden was aangevallen. Daarbij liep hij een scheur in zijn schedel en een gebroken kaak op. Maar de politie, bij wie hij een klacht wilde indienen, negeerde hem, schreef hij.

Nadat hij zijn 43e slachtoffer had gedood, kocht hij een camera teneinde met kleurenfoto's zijn daden beter te kunnen documenteren. Zo hield hij ook nauwkeurig lijsten bij met gegevens van zijn slachtoffers: "Slachtoffer 87 is Mohammed Imran, 15 jaar, zoon van Talib Hussain, district Bahawalnager, huis naast het dierenziekenhuis. De vader maakt houten hokken. Kleur witachtig tot blond. Gezondheid prima. Prachtig gelaat. Volle wangen. Gedood op 11 november 1999 om 7 uur 's morgens."

Over de doodsoorzaak van Ishaq Billa bestaat intussen twijfel. In het verleden is de Pakistaanse politie er door activisten voor mensenrechten herhaaldelijk van beschuldigd gevangenen te hebben gemarteld en gedood.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.