Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

woensdag
8 december 1999
 

[Veilinghal]
[Vacatures]
[BOL]
[Autosite]
[Siteshopper]

Milieuramp dreigt door
onderaardse
branden in China

  Van een medewerker - PEKING, woensdag

Terwijl China in de strijd tegen de luchtvervuiling het kolengebruik in de steden probeert te verminderen, voltrekt zich op het platteland langzaam maar zeker een milieuramp. In het noorden van het onmetelijke land staan enorme ondergrondse kolenvelden al tientallen jaren in brand.

In meer dan 56 gebieden branden vuren die op sommige plekken tot dicht aan de grondoppervlakte reiken. De giftige gassen die daarbij worden uitgestoten, zoals koolmonoxide, zwaveldioxide en stikstofdioxide tasten de volksgezondheid en het milieu aan.

Onderzoeken hebben uitgewezen dat de bevolking in de getroffen gebieden meer last heeft van luchtwegen, maag en darmen dan elders in China. Ook komt er vaker kanker voor.

Volgens een Chinese studie verbrandt er jaarlijkst tussen de tien en dertien miljoen ton kolen. De regering heeft tientallen jaren geen aandacht aan het probleem besteed. "Vroeger vond China het niet noodzakelijk de branden te blussen omdat men dacht dat er genoeg kolenvoorraden onder de grond lagen", aldus Tan Yongjie, de ingenieur die de leiding had over de studie.

Maar sinds de wereldmilieuconferentie in Rio de Janeiro in 1992, is ook China de dreiging van de branden in gaan zien. Sindsdien is er steeds meer aandacht besteed aan de economische schade van de ondergrondse vuurhaarden en heeft Peking geld opzij gezet voor een grootscheepse blusoperatie.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.