Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

woensdag
8 december 1999
 

[Belastingdienst]
[Eurocard/Mastercard]
[ABN AMRO]
[Primafoon]
[Demon]
[BOL]
[Klik hier naar Matra Nortel]
[CMG]

Deetman vindt geweld
leerlingen meevallen

door Pieter Klein Beernink - DEN HAAG, woensdag

De Haagse burgemeester Wim Deetman vindt dat het leerlingengeweld in zijn stad nogal meeviel. "Ik heb studenten weleens heftiger tekeer zien gaan", aldus de oud-minister van Onderwijs, naar aanleiding van de ravage die 2000 scholieren maandag achterlieten op het Binnenhof. De schade aan de Kamergebouwen werd gisteren geraamd op ƒ800.000.

Van de 39 scholieren die de politie kon oppakken voor openbare geweldpleging, vernieling, baldadigheid en brandstichting, is de meerderheid met een proces-verbaal naar huis gestuurd. Ze krijgen een boete of moeten voor de rechter verschijnen. Een 17-jarige Haagse scholier wordt vandaag al voorgeleid.

Wie er verantwoordelijk is voor het wangedrag van leerlingen onder schooltijd, is volgens het ministerie van Onderwijs nog de vraag: "In principe zijn scholen verantwoordelijk voor leerlingen die een lesprogramma volgen, van begin tot eind van de schooltijd. Maar bij vernielingen is dat moeilijk vol te houden. Wij houden het erop dat in dit geval de leerlingen zelf verantwoordelijk zijn", laat een voorlichter weten.

Politie verrast
De organisatie achter de leerlingenactie tegen de vernieuwing van de hoogste klassen van havo en vwo, de scholierenvereniging LAKS, wijst de verwijten van de Haagse politie van de hand. Het LAKS zou de afspraak om alleen op het Malieveld te blijven hebben geschonden, waardoor de politie totaal verrast was door de tweeduizend jongeren die oprukten naar het Binnenhof.

"De indruk werd gewekt dat er pas met rommel werd gegooid toen staatssecretaris Adelmund (Onderwijs) kwam, halverwege de middag. Maar de politie was er vanaf 's ochtends vroeg zelf bij. We hebben ook continu contact gehad. Al heel lang was duidelijk, ook voor de politie dat er een vervelende sfeer was: Om elf uur 's morgens vlogen er al eieren rond", zegt een LAKS-medewerker.

"Het LAKS verwachtte maar tien- tot vijftienduizend man. De rotzooi die volgde was zeker niet te voorzien", laat de Haagse politie weten. "Omdat het nog kinderen zijn wilden we niet te hard optreden. Daarom hebben we de tolerantiegrens behoorlijk verhoogd, totdat het echt te gek werd." Toen waren er al vijftig ruiten gesneuveld aan het Binnenhof, was een glazen gang aan diggelen geslagen en lagen twee geparkeerde auto's ondersteboven, waarvan één van een buitenlandse ambassadeur.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.