Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

woensdag
8 december 1999
 

[Klik hier naar Matra Nortel]
[Eurocard/Mastercard]
[Belastingdienst]
[ABN AMRO]
[Primafoon]
[BOL]
[CMG]
[Demon]

Kabinet kan NAM-claim
van
ƒ700 miljoen verwachten

Van onze verslaggevers - DEN HAAG, woensdag

Het kabinet kan een claim van tenminste 700 miljoen gulden van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) tegemoet zien nu is besloten dat de komende jaren geen gasboringen onder de Waddenzee mogen plaatsvinden.

De NAM is "uiterst teleurgesteld" over het besluit van het kabinet en beraadt zich op juridische stappen. Volgens de NAM heeft het kabinet zich laten overtuigen met "onjuiste argumenten". Het kabinet nam het besluit omdat blijvende schade aan de natuur niet kan worden uitgesloten.

De coalitiepartijen PvdA en D66, die zich eerder uitspraken tegen gasboringen, stemmen in met het compromis van het kabinet. Ook de VVD, voorstander van boren, legt zich bij het besluit neer. De oppositiepartijen hebben daarentegen keiharde kritiek en spreken van een "non-besluit".

Volgens NAM-woordvoerder Duut bestaat geen enkele twijfel of onzekerheid meer over de effecten op het milieu. De NAM-directie wil daarom eerst proberen het besluit van het kabinet aan te vechten. Lukt dit niet, dan zal de NAM in elk geval de reeds gemaakt kosten verhalen op de overheid: een bedrag van ƒ700 miljoen. Daarnaast overweegt het concern een schadeclaim voor gederfde winsten.

Eeuwigdurende concessie
Dit bedrag zou fors kunnen oplopen. De NAM heeft in het verleden een eeuwigdurende concessie gekregen om het gas aan te boren. Het concern gaat er vanuit dat zo'n 100 miljard kubieke meter gas uit het wad te boren is, goed voor een opbrengst van ƒ50 miljard.

Premier Kok benadrukte gisteren dat het kabinet ook bij het besluit van vorige maand om gasboringen onder strenge voorwaarden toe te staan de bescherming van het waddenmilieu centraal had gesteld.

"Het kabinet zegt nu: niet boren. De onzekerheid en twijfels zijn niet in voldoende mate weggenomen", aldus Kok. "Dit is geen uitstel maar een afwijzing. Het denken gaat door. Dat staat niet stil. Er kan een nieuwe afweging komen."

De komende jaren zal het onderzoek naar de gevolgen van de gasboringen doorgaan. Verder zal bekeken worden of na het boren naar gas water in de bodem kan worden gebracht. "We moeten ons wel realiseren dat er goud onder ligt", aldus minister Jorritsma (Economische Zaken), die zich morrend neerlegt bij het besluit.


Verstandig
De coalitiepartijen PvdA en D66, die zich vorige maand uitspraken tegen boringen onder de Waddenzee, gaan akkoord met het voorstel van het kabinet. PvdA-fractieleider Melkert sprak van "een verstandig besluit", terwijl D66 het "een stap in de goede richting" noemde.

De VVD heeft begrip voor het besluit van het kabinet. Volgens de liberalen is boren onder de huidige omstandigheden mogelijk, maar is het een politiek feit dat de overgrote meerderheid van de Tweede Kamer onder de huidige condities geen boringen wil.

Het CDA vindt dat het kabinet met zijn uitstelbeslissing te veel onzekerheid laat bestaan en pleit voor een nieuw moratorium van tien jaar. "Nu schuift men de kwestie met een non-besluit door naar het volgende kabinet."

Ook GroenLinks heeft forse kritiek en spreekt van een "onacceptabel" besluit dat neerkomt op "bij twijfel wat later boren". De SP vindt dat het kabinet niet geluisterd heeft naar de Tweede Kamer en slechts "wat gas terug neemt".


Juristen
De rechtspositie van de NAM bij een mogelijke schadeclaim is volgens juristen behoorlijk sterk. "Het niet nakomen van een overeenkomst is een goede grondslag voor het verweer van de NAM. Maar de overheid kan zich beroepen op het feit dat de concessie lang geleden is afgegeven",zegt mr. P. N. van Regteren Altena van advocatenkantoor Trenite van Doorne.

Volgens mr. J. Struiksma, docent bestuursrecht aan de Universiteit van Amsterdam, heeft de overheid onvoldoende inhoudelijke argumenten om voor de rechter vol te houden dat er een onaanvaardbaar milieurisico is. "Het besluit is louter politiek ingegeven."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.