Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

woensdag
8 december 1999
 

[CMG]
[Klik hier naar Matra Nortel]
[Demon]
[Primafoon]
[ABN AMRO]
[Eurocard/Mastercard]
[BOL]
[Belastingdienst]

Grap over bom kost bejaard
paar week van vakantie

door Hens Schonewille - SCHIPHOL, woensdag

Eigenlijk hadden ze op dit moment in Gambia van de zon willen genieten, maar een flauw grapje heeft de vakantieplannen van de 78-jarige Gerard Thieleman en zijn echtgenote Riet (74) uit het Gelderse Scherpenzeel volledig in de war gestuurd.

Vlak voor het bejaarde paar maandagochtend vanaf Schiphol met Transavia naar Afrika zou vliegen, zei Thieleman bij de laatste veiligheidscontrole voor de lol dat hij een bom bij zich had.

Gevolgen
Deze misplaatste scherts had grote gevolgen. Het echtpaar werd prompt door de Koninklijke Marechaussee aangehouden, gefouilleerd en vastgezet.

Hoewel er uiteindelijk geen proces-verbaal werd opgemaakt wegens het doen van een valse bommelding, misten Gerard en Riet hun toestel en, met alle bijkomende kosten van dien, een week van hun dure drieweekse vakantiereis.

Het echtpaar zat gisteren gewoon thuis en bleek buitengewoon boos over het avontuur. "Ik was in vakantiestemming en maakte een lolletje. Ik heb me direct voor het grapje verontschuldigd, maar dat hielp niets. De marechaussee reageerde volkomen overspannen.

Ze gedroegen zich als de Duitse Sicherheitdienst in de oorlog. Het was schandalig, want ze konden toch wel direct nagaan dat twee oude mensen zoals wij geen enkel kwaad in de zin hadden", briest Gerard.

Uitrusten
Volgens het gedupeerde paar verliep het inchecken op Schiphol in begin nog op rolletjes. "We hadden onze koffers al afgegeven en ook de handbagage ging zonder problemen door de scanner. Mijn vrouw is slecht ter been en we wilden lekker gaan uitrusten in een warm land.

Toen we in het toestel wilden stappen, werd ik echter teruggeroepen, omdat ik een heuptasje droeg dat nog niet was gecontroleerd. De inhoud bestond uit onze instapkaarten van het vliegtuig, de paspoorten en wat balpennen om uit te delen in Gambia. Voor de gein zei ik echter dat ze moesten oppassen, omdat er misschien wel een bom in zat", vertelt Thieleman. Dat leidde tot groot alarm.

"Hoewel al snel duidelijk was dat er in het tasje geen explosief zat, werden we toch apart gezet. Er kwamen bewakers bij ons staan en de sfeer was grimmig.

Cel
Mijn vrouw en ik werden vervolgens door gewapende marechaussees naar een politiepost gebracht. Tegelijkertijd werden onze koffers uit het vliegtuig en gehaald en door een speurhond onderzocht.

In de politiepost werd ik met mijn handen tegen de muur gezet en gefouilleerd. Daarna belandde ik in een cel met dikke tralies. Tenslotte kwam er een hulpofficier van justitie die zei dat ik buitengewoon dom had gehandeld", vertelt Thieleman. Toen het echtpaar weer werd vrijgelaten was hun vliegtuig al vertrokken.

Gerard: "We moesten met een taxi naar huis en moeten nu extra betalen om komende week alsnog naar Gambia te kunnen vliegen. Ik ga zo snel mogelijk een officiële klacht indienen en wil dat geld terug, want volgens mij hebben ze ons expres opgehouden."

Geen risico
De woordvoerster van de Koninklijke Marechaussee op Schiphol toont in een reactie weinig begrip. "We nemen in verband met de veiligheid in de lucht geen enkel risico. Iedere opmerking over een bom of wapens wordt uiterst serieus genomen.

De leeftijd van de betrokkenen speelt daarbij geen enkele rol. De man heeft zelfs tweemaal gezegd dat hij een bom bij zich had. Als hij daarmee ook nog onrust op de luchthaven had veroorzaakt, was hem dat, ook al was de melding vals, op gevangenisstraf of een boete van tweeduizend gulden komen te staan. Natuurlijk is het sneu voor deze mensen, maar ook grappen worden bij de security-check niet getolereerd.

In plaats van in Gambia zit het echtpaar Thieleman weer thuis. Een misplaatst geintje van echtgenoot Gerard op Schiphol over een bom kwam de echtelieden duur te staan. FOTO: OSCAR FLOS






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.