Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsFocus
Reiswereld
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

zaterdag
4 december 1999
 

[Cybercard]
[Vacatures]
[Qxl]
[Klik hier naar Matra Nortel]
[EUBOS.NL]
[PC Thuis]

Cédric Pioline slaat terug voor
Haantjes in Davis Cup-finale

NICE, zaterdag

Cédric Pioline heeft gisteravond de kansen van Frankrijk op de eindzege in de honderdste editie van de Davis Cup levend gehouden. De Franse nummer dertien van de wereldranglijst was in het tweede enkelspel te sterk voor de Australiër Lleyton Hewitt: 7-6 7-6 7-5.

Cédric Pioline op weg naar de zege. Hij brengt Frankrijk op gelijke hoogte met Australië.

FOTO: REUTERS

Daarmee maakte hij de nederlaag van zijn landgenoot Sebastien Grosjean tegen Mark Philippoussis (6-4 6-2 6-4) eerder op de dag ongedaan en lijkt het dubbelspel van zaterdag een beslissende rol te gaan spelen. In de met tienduizend fanatieke toeschouwers uitverkochte tennishal moet het Franse duo Olivier Delaitre/Fabrice Santoro het opnemen tegen het ervaren koppel Todd Woodbridge/Mark Woodforde.

De dertigjarige Pioline hield zich tijdens een zenuwslopend duel de twaalf jaar jongere Hewitt van het lijf. De routine van het Franse Haantje gaf tijdens de tiebreaks van de eerste en tweede set de doorslag. Pioline won de eerste tiebreak met 9-7, na met 5-1 te hebben voorgestaan en drie setpunten te hebben gemist.

De tweede eiste hij met 8-6 voor zich op tegen de vervanger van de geblesseerde Patrick Rafter. Door de derde set met 7-5 te winnen hield hij de hoop van Frankrijk op de derde eindzege in de Davis Cup uit het laatste decennium levend. In de historie van de Davis Cup trok Frankrijk acht keer eerder aan het langste eind.

"In de eerste set, bij 5-4 in mijn voordeel, stond hij knap onder druk," zei Hewitt. "Ik had het uit moeten serveren maar liet hem ontsnappen doordat ik te veel belangrijke punten plotseling miste. Toen ik in de derde set van 5-1 tot 5-5 terugkwam, dacht ik ook nog dat ik het zou redden. Maar Pioline begon plotseling gevarieerder te spelen en behield zijn opslag. Dat is knap op zo'n moeilijk moment. Hij heeft duidelijk meer ervaring. Die is nu eenmaal niet te koop."

Mark Philippoussis bracht tijdens de eerste enkelpartij zijn land een stap dichterbij de 27e eindzege in de Davis Cup. Hij versloeg Sebastien Grosjean vrij eenvoudig met 6-4 6-2 6-4. "Toch was ik tijdens de wedstrijd erg zenuwachtig," erkende Philippoussis. "Ik had een heel raar gevoel in mijn buik. Dat gevoel raakte ik pas kwijt toen ik het volkslied hoorde. Pas toen besefte ik dat ik misschien wel de belangrijkste wedstrijd uit mijn leven had gewonnen."

Bondscoach John Newcombe van Australië heeft alle vertrouwen in een goede afloop van het weekeinde. "We zijn dit jaar al wereldkampioen rugby, cricket en hockey geworden . Daarom verwacht ik dat ook tijdens deze finale de Australische wedstrijdgeest komt bovendrijven."

Wessels

Peter Wessels is gisteren bij het Challengertoernooi in de Duitse plaats Nümbrecht doorgedrongen tot de halve finales. De als zesde geplaatste Nederlander won in twee sets van de Fransman Dupuis: 7-5 7-5.

Nice. Finale Davis Cup: Australië-Frankrijk. Eerste enkelpartij: Philippoussis (Aus)-Grosjean (Fra) 6-4 6-2 6-4. Tweede enkelpartij: Pioline (Fra)-Hewitt (Aus) 7-6 7-6 7-5. Tussenstand 1-1.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.