Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsFocus
Reiswereld
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

zaterdag
4 december 1999
 

[Cybercard]
[EUBOS.NL]
[Vacatures]
[PC Thuis]
[Klik hier naar Matra Nortel]
[Qxl]

Roelof Bril kan alleen toekijken

  AMSTERDAM, zaterdag

Springruiter Roelof Bril heeft zich niet weten te plaatsen voor de kwalificatiewedstrijd om de FEI wereldbeker, die zaterdagavond tijdens Jumping Amsterdam wordt verreden. Bril won vorig jaar in dezelfde RAI nog deze proef en de bijbehorende 20 punten voor het klassement van de West-Europese zone. Gisteravond werd hij het slachtoffer van veranderde reglementen.

Dit seizoen heeft de internationale hippische federatie (FEI) de kwalificatiewedstrijd voor de wereldbeker in twee delen gesplitst. Zo moet nu eerst op vrijdagavond een schifting tussen goed en minder goed worden gemaakt. Van de 38 combinaties, die in de piste kwamen, mogen er zaterdagavond slechts twintig terugkeren. Daar hoort Bril niet bij. Met Burggravin maakte hij twee springfouten, waarmee hij op de 26e plaats eindigde.

Bril moest op de late vrijdagavond al vroeg als derde deelnemer van start, hetgeen altijd als een nadeel wordt ervaren. "Dan moet je ook aan de tijd denken, snelheid maken om het risico uit te sluiten dat je op tijd wordt verslagen. Dat betekent het risico incalculeren dat er dan een extra balk valt."

Het werden er twee, in 71,47 seconden. Bril kon vervolgens weinig anders doen dan afwachten, hopen dat collega's zich ook op de zware hindernissen zouden vergalopperen. "Ik heb nog een schietgebedje gedaan. Maar ik wist eigenlijk al meteen dat ik fout zat. Wist dat er genoeg foutloze ritten zouden komen," zei de Nederlander die moest berusten in de ontstane situatie. "Het ene jaar is het andere niet. Vorig jaar won ik hier, morgen zal ik moeten toekijken. Dat is zuur."

De nieuwe methode is de springruiters niet aangenaam. De FEI koos ervoor onder druk van de commercie en met name van televisie-zender Eurosport, die op zaterdagavond in de rechtstreekse uitzending niet meer dan twintig combinaties in een uur zendtijd kan proppen. Nu moeten de springruiters in één weekeinde drie keer voor een belangrijke rubriek hun beste paarden zadelen. Vrijdagavond de voorronde, zaterdagavond de eigenlijke kwalificatiewedstrijd voor de wereldbeker, zondag de Grote Prijs.

"Dat kan bij de paarden snel tot overbelasting leiden. Voor het publiek is het misschien leuk, een extra wedstrijd van waarde, maar voor ons zet ik grote vraagtekens bij dit systeem," aldus Emile Hendrix, één van de woordvoerders van het internationale gilde der springruiters.

Hendrix plaatste zich wel bij de top-20, al was het met de negentiende en voorlaatste plaats ternauwernood. Van de twaalf gestarte Nederlandse springruiters hoeven zich behalve Bril ook Jeroen Dubbeldam, Piet Raymakers, Wout-Jan van der Schans en Mark Houtzager alleen nog op de Grote Prijs van Amsterdam, zondag in de RAI, te concentreren. Dat geldt evenzeer voor Jan Tops en diens Canadese vrouw Tani Zeidler, die onderin het klassement belandden.

Zo werd het Nederlandse inbreng gehalveerd en mogen nog twee amazones en vier springruiters ook zaterdagavond in actie komen. Carry Huis in 't Veld eindigde zelfs als tweede in de prelude, officieel om de UPS Golden Trophy. De amazone uit Diemen zorgde in haar thuiswedstrijd voor een knappe prestatie door met Iceberg foutloos rond te gaan in 66,73 seconden. Die prestatie werd slechts verbeterd door wereldkampioen Rodrigo Pessoa, 64,64. Ook Jos Lansink (twaalfde), Peter Geerink (dertiende), Angelique Hoorn (zeventiende), Hendrix en Eric van der Vleuten (twintigste) mogen zaterdagavond een gooi doen naar het grote geld.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.