Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsFocus
Reiswereld
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

zaterdag
4 december 1999
 

[Qxl]
[Klik hier naar Matra Nortel]
[Cybercard]
[Vacatures]
[EUBOS.NL]
[PC Thuis]

Topgekte rond handbalcircus

  door Paul Hoes - STAVANGER, zaterdag

In het kielzog van Europees kampioen Noorwegen trekken de Oranje-handbalsters tijdens het WK het gastland door. Op alle vlakken op eerbiedwaardige afstand, zoals het voorlopig wel zal blijven. In Nederland wordt handbal vaak als een B-sport gekenmerkt, hetgeen in het licht van de breedte waarin de sport mondiaal beoefend wordt vreemd is. De historie van het Nederlands handbal heeft een dergelijke gedachte in de hand gewerkt. Maar onder leiding van bondscoach Bert Bouwer wordt de sprong naar de internationale topstatus gewaagd.Sportpictogram zonder bron

Als voorbeeld dienen de in de jaren negentig dominerende toplanden Denemarken en Noorwegen. Van het verschil met die twee toplanden is al een indicatie gekregen tijdens het EK in Nederland vorig jaar, waar voor Denemarken meer dan 100 mediamensen kwamen opdraven. In en voor Noorwegen is de gekte nog groter, met zeer uitgekookte en brede reclamecampagnes. In alle media zijn de schijnwerpers gericht op het Noorse team, maar nog meer op de speelsters. De beeltenissen van heldinnen als Trine Haltvik en Kjersti Grini zijn overal te vinden.

Ook keepster Cecilie Leganger is er zo een. Zij heeft niet alleen in populariteit te maken met Heidi Tjugum, ook de lat is een continuerend twistpunt. De pas 24-jarige Leganger werd in 1994 op het eerste EK tot beste keepster van het toernooi gekozen, Tjugum loste haar twee jaar later af. Dat de keuze vorig jaar weer op Leganger werd overschaduwd door het fabuleuze optreden van haar concurrent in de verpletterende finale tegen Denemarken (24-16).

Leganger straalt overtuiging en theatrale blijheid uit in de wedstrijden: "Om te beginnen vind ik de interactie met het publiek motiverend, maar de voornaamste reden is dat ik de tegenstander angst wil inboezemen. Ik maak de zeef groter dan hij is om te imponeren," verklaart ze haar gedrag. De uiterst vriendelijke en goedlachse blondine is zo eerlijk om toe te geven dat het mindere spel van haar concurrenten haar wel goed uit zou komen. "Ik misgun Heidi uiteraard niets, maar mijn hogere stoppercentages geven meer kans op spelen. Als de coach mij niet opstelt, ontstaan er bij mij twijfels of ik wel goed genoeg ben," verklaart ze haar ongetemde gedrevenheid.

Leganger onderschrijft de algemene mening dat Oranje de goede weg is ingeslagen. Net als coach Arne Hogdahl. De met de voormalig Noorse sterspeelster Mia Hermansson getrouwde Zweed ziet voor Nederland zelfs mogelijkheden om zich naar een plaats op de Olympische Spelen in Sydney te spelen door op dit WK de eerste vijf te bereiken.

"De nederlaag in het oefenduel in juli dit jaar sterkt me in die mening. We spelen nu met het allersterkste team, maar de verschillen in kwaliteit binnen de uit 29 speelsters bestaande selectie zijn minimaal. Mij bevalt het speltype van de Nederlandse ploeg bijzonder. Het is immers op Scandinavische leest geschoeid. De vorderingen hebben mij geïmponeerd, maar belangrijk is wel dat ze meer serieuze wedstrijden gaan spelen," geeft hij het alom bekende zwakste punt van Oranjeplan in huidige vorm aan.

In de Idrettshal werkt Nederland onder de rustgevende muziek van Volumia met de reserves de training af, inclusief Ana Razdorov. Van een rustige omgeving zal vanmiddag in het duel met de razendpopulaire Noren geen sprake zijn. Uitbundige, in de nationale kleuren uitgedoste Vikingen zullen er een spektakel van maken. De prioriteit voor Oranje ligt echter bij de wedstrijd tegen Wit-Rusland van morgen om de derde plaats, waarmee een confrontatie met de winnaar van poule-B, waarschijnlijk Oostenrijk, vermeden wordt.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.