Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsFocus
Reiswereld
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

zaterdag
4 december 1999
 

[Vacatures]
[Autosite]
[Veilinghal]
[Siteshopper]
[BOL]

'Slaapstaart' geeft inbrekers vrij baan

Van onze correspondent - JOHANNESBURG, zaterdag

Zuid-Afrikanen hebben van hun woning een bijna onneembaar fort gemaakt om inbraak zo moeilijk mogelijk te maken. Maar inbrekers hebben een nieuw wapen in de strijd geworpen, waar vooralsnog niemand tegen bestand is.

Slachtoffers van inbraken in de provincie Kwazulu-Natal hebben moeten constateren dat hun hele huis werd leeggehaald terwijl ze in een diepe slaap lagen en niets hadden gehoord. In hun slaapkamers trof de politie een half verbrand, grof poeder aan. Traditionele helers, die vroeger toverdokters werden genoemd, zeggen dat het hier gaat om een krachtig slaapmiddel dat al eeuwenlang in Afrika wordt gebruikt.

Het middel is een mengsel van grof gemalen staarten en neuzen van hyena's, in het Zulu 'Udonsi lwempisi', vrij vertaald: slaapstaart. Het grove poeder wordt in een stukje krantenpapier gerold, in brand gestoken en door het slaapkamerraam gegooid. Binnen enkele minuten raken de slapende bewoners in een nog diepere slaap. De inbrekers kunnen zoveel lawaai maken als ze willen zonder gestoord te worden.

Feestje

Anthony Donkin uit de plaats Kloof bij Durban kan erover meepraten. "Volgens de politie waren er drie inbrekers door ons slaapkamerraam binnengekomen. Eerst stalen ze de sieraden van mijn vrouw. Toen hebben ze alle elektrische apparaten uit huis gehaald, van de tv tot en met de ijskast, en tot slot hebben ze een feestje gebouwd door al mijn drank op te drinken."

"We hebben niets gemerkt en werden de volgende ochtend met een zware kater wakker." Donkin zegt dat hij elke nacht wel twee of drie keer moet opstaan. Maar die bewuste nacht niet. "Ik voelde me de volgende dag alsof ik zwaar had gedronken."

In het verderop gelegen stadje Newcastle had Percy Shabalala een nog ergere ervaring. "Ik werd wakker en mijn bed was het enige wat er nog stond. De inbrekers hebben letterlijk mijn hele huis leeggehaald terwijl ik lag te slapen."

Verzekeringsmaatschappijen, van nature achterdochtig, meenden aanvankelijk dat de claims frauduleus waren, omdat men niet wilde aannemen dat de bewoners konden doorslapen terwijl hun woning werd leeggeroofd. Maar in de afgelopen twee jaar kwamen er zoveel soortgelijke meldingen binnen, dat men (na consultatie van een traditionele heler) moest toegeven dat inbrekers een nieuw wapen hanteren. Het middel wordt op de Universiteit van Natal in Durban aan een diepgaand onderzoek onderworpen.

Geen grapje

De voorzitter van Zuid-Afrika's Vereniging van Traditionele Helers, Siza Mhlongo, zegt met de hand op zijn hart dat de 5000 aangesloten leden niet handelen in slaapstaart. "Dat middel is geen grapje. Iedereen weet dat het alleen wordt gebruikt door mensen die anderen kwaad willen doen." Navraag in Johannesburg leert echter dat staarten en neuzen van hyena's wel degelijk vrij beschikbaar zijn op de markt van traditionele geneesmiddelen, maar ze zijn niet goedkoop.

Een staart komt op 1000 gulden en een neus op 500. "Maar", zegt een Johannesburgse toverdokter wervend, "met één staart en één neus kunt u voor jaren poeder maken." Hij weet ook te vertellen dat de georganiseerde misdaad in de zwarte steden van Zuid-Afrika staarten en neuzen massaal opkoopt om ze tot poeder te vermalen en de slaapstaart vervolgens met een aanzienlijke winstmarge door te verkopen.

De politie heeft geen antwoord op slaapstaart. "We weten er nog te weinig van", zegt inspecteur Naidoo uit Durban. "Het enige dat we de mensen kunnen adviseren, is met een gasmasker te gaan slapen."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.