Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsFocus
Reiswereld
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

zaterdag
4 december 1999
 

[Siteshopper]
[BOL]
[Autosite]
[Vacatures]
[Veilinghal]

Japans kleuterexamen drijfveer moord

door Carolien van Tilburg - TOKIO, zaterdag

Japan heeft met woede, angst en afkeer gereageerd op de bekentenis van een 35-jarige moeder dat ze uit jaloezie een 2-jarig dochtertje Haruna van een kennis heeft vermoord.

Mitsuko Yamada meldde zich bij het politie-bureau en gaf toe het meisje te hebben gewurgd vanwege "een meningsverschil met de moeder", aldus de politie. De ruzie liep vorige week uit de hand toen het slachtoffertje als een van de 20 van de in totaal 1509 aanmeldingen was toegelaten tot een gerenommeerde kleuterschool, terwijl het dochtertje van Mitsuko was gezakt voor het vereiste toelatingsexamen.

Mitsuko had dit als een ramp ervaren, omdat de kleuterschool is gelieerd aan een goede universiteit wat min of meer een garantie is voor een probleemloze carrière van het kindje. Er zijn zelfs schooltjes die de peuters klaarstomen voor het toelatingsexamen van zo'n kleuterschool.

Ze leren dan bijvoorbeeld hoe ze een boon met eetstokjes moeten vasthouden, tot 20 tellen en het alfabet opzeggen. "In deze buurt zien we elk jaar in de herfst weer gestresste ouders door die toelatingsexamens", zei een buurtbewoner.

Haruna's moeder heeft nog een zoon van vijf jaar, die naar een goede lagere school kon gaan, terwijl Mitsouko's twee kinderen beiden niet tot de beste scholen waren toegelaten. "Ik werd overmand door jaloezie. De laatste tijd ging het niet zo goed met mijn dochtertje. Ik kon er daardoor niet meer tegen de succesvolle Haruna te zien. Ik dacht dat het beter was als ze er niet meer zou zijn", had Mitsouko de politie toevertrouwd.

Volgens de politie had ze het slachtoffertje vanuit de tuin van de kleuterschool meegenomen naar de openbare toiletten en haar daar gewurgd. Vervolgens had ze Haruna's levenloze lijfje in een weekendtas gestopt en haar eigen dochterje van de kleuterschool afgehaald.

Haruna's moeder was intussen al wanhopig op zoek naar haar dochtertje. Mitsouko bracht haar kinderen naar de tempel, waar haar man als priester werkt, nam met de weekendtas de trein naar haar ouderlijk huis in Shizuoka, 200 kilometer van Tokio, waar ze Haruna begroef in de achtertuin.

In Tokio was inmiddels een grootscheepse zoekactie naar Haruna op gang gekomen. Drie dagen later bekende Mitsouko de moord aan haar man, die haar overtuigde naar de politie te gaan.

De Japanse examenhel, voor lange tijd bejubeld als sleutel voor de hoge onderwijsstandaard, staat sinds de lugubere moord zwaar onder vuur. Dat onderlinge concurrentie in de Japanse rat race nu zelfs peuters bereikt door de obsessie van de ouders hen op prestigieuze kleuterscholen te krijgen wenst het Japanse publiek niet te aanvaarden.

Onderwijsspecialist Gentaro Kawakami: "Dit drama maakt duidelijk hoe bezorgd ouders zijn over de carriëre van hun kinderen. Het draait alleen nog maar om prestatie, prestatie en nog eens prestatie. Omdat de ouders zelf ook zijn gedrild, ontbreekt het ze aan relativeringsvermogen.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.