Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsFocus
Reiswereld
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

zaterdag
4 december 1999
 

[Vacatures]
[Veilinghal]
[Autosite]
[BOL]
[Siteshopper]

Schandaal om opslag organen
kinderen in Britse ziekenhuizen

  LONDEN, zaterdag

In Britse ziekenhuizen is de laatste jaren flink geknoeid met de organen van dode kinderen. Hersenen, nieren en longen zijn tijdens autopsies zonder toestemming van de ouders verwijderd.

Zeventig ouders eisen na een nieuwe grote vondst in een laboratorium van de universiteit van Liverpool een onderzoek en bereiden een rechtszaak voor.

Harten

In september bleek dat in verscheidene Britse ziekenhuizen meer dan 11.000 harten van overleden kinderen lagen opgeslagen. Het nu in opspraak geraakte Alder Hey-ziekenhuis in Liverpool heeft er meer dan 2000. De kinderen waren allemaal gestorven aan een hartkwaal. Uit een officieel onderzoek kwam naar voren dat de organen werden gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek.

In Alder Hey werkte ruim vijf jaar de Nederlandse patholoog Dick van Velzen, tegenwoordig werkzaam in Den Haag. Van Velzen is er goed ziek van dat zijn naam de laatste tijd steeds opduikt in de Britse affaire. Hij liet het Alder Hey al in een vroeg stadium weten, dat er iets niet klopte.

"In het Alder Hey staan hart- en longpreparaten van dertig jaar oud. Het is geen geheime verzameling potten. De preparaten staan er nog, omdat er geen geld ter beschikking kwam de onderzoeken af te ronden. Het is niet goed dat de ouders geen toestemming hebben verleend, maar weggooien van de preparaten zou helemaal crimineel zijn", reageert Van Velzen.

Oplossing

"Ik heb het ziekenhuis gemeld dat ik de gang van zaken medisch onverantwoord vond en heb de directie een oplossing aan de hand gedaan. Dat heeft het ziekenhuis inmiddels toegegeven. Verder wil ik er niets mee te maken hebben. Ik ben er al vijf jaar weg."

Het Alder Hey bevestigde wel dat tussen 1988 en 1995 in totaal 850 organen door het toenmalige hoofd van de autopsie-afdeling Van Velzen op de universiteit van Liverpool werden bewaard.

De ouders van de kinderen hebben met grote verontwaardiging gereageerd op alle berichten. Hun advocaat zei dat het ziekenhuis in Liverpool inmiddels een intern onderzoek is gestart. Een tussenrapportage wordt rond Kerstmis verwacht. Medische experts menen dat de rechter moet oordelen of het weghalen van de organen in strijd met de wet was. (Reuters)






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.