Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsFocus
Reiswereld
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

zaterdag
4 december 1999
 

[Autosite]
[Vacatures]
[BOL]
[Veilinghal]
[Siteshopper]

Mars-robot zwijgt in alle talen

  door Piet Smolders - PASADENA, zaterdag

Technici en wetenschappers in het vluchtleidingscentrum van het Jet Propulsion Laboratory in Californië wachtten gisteravond tevergeefs op een teken van leven van de Mars Polar Lander, die om 21.15 uur onze tijd zacht had moeten landen in de buurt van de zuidpool van de planeet Mars.

Maar het apparaat zweeg in alle talen. De eerste signalen en een zwartwitfoto van de landingsplaats hadden binnen moeten komen rond 21.40 uur onze tijd. De komende dagen blijven de vluchtleiders nog proberen contact te maken met de Lander, maar de kans op succes wordt met het uur kleiner.

Gisteravond werd ook nog gewacht op levenstekens van twee kleine sondes die zich eerder hadden afgescheiden van de Mars Polar Lander. Het signaal daarvan werd echter niet eerder dan zeven uur en tien minuten na de landing verwacht. De sondes moesten ongeveer 100 kilometer ten noorden van de landingsplaats van de Polar Lander één meter in de bodem dringen en gegevens sturen over de eventuele aanwezigheid van water in de bodem. Omdat de zuidelijke poolkap van Mars nu aan het begin van de plaatselijke lente aan het afsmelten is, wordt de kans op het vinden van water niet uitgesloten.

De Mars Polar Lander heeft een kleine 300 miljoen gulden gekost. In 2001 hoopt NASA twee nieuwe Mars-verkenners te lanceren.

Aangezien NASA verwacht dat het aantal bezoekers van de site zeer groot zal zijn, heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie zustersites opgezet. Bijvoorbeeld op www.marspolarlander.com of op www.sgi-mars.com kunnen internetgebruikers de unieke beelden op hun beeldscherm zien.

De algemene internetsite met de laatste foto's en nieuws gedurende de 90 dagen durende missie is te vinden op www.marslander.jpl.nasa.gov






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.