Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsFocus
Reiswereld
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

zaterdag
4 december 1999
 

[Veilinghal]
[Vacatures]
[Autosite]
[Siteshopper]
[BOL]

Bruiloft zegen voor
monarchie in België

door Gemma Buters - BRUSSEL, zaterdag

Het laatste prinselijke sprookje van de eeuw heeft tot een ongekende opleving van koningsgezindheid geleid die België sinds de dood van koning Boudewijn, de kinderloze 'roi triste', in 1993 niet meer heeft gezien.

Stralend en met een glas onvervalst Belgisch bier in de hand poseren prins Filip en zijn verloofde Mathild e d'Udekem d'Acoz voor de fotografen.

FOTO: REUTERS

Vlamingen en Walen hebben de strijdbijl even begraven en beconcurreren elkaar nu om hun liefde voor het koningshuis te betonen. Kranten en tv brachten dagelijkse journaals over de voorbereidingen van het huwelijk van kroonprins Filip met de nu al immens populaire Mathilde d'Udekem d'Acoz en kinderen en volwassenen stuurden en masse hun gelukwensen naar het koninklijk paleis in Laken.

"Het huwelijk beantwoordt aan het kind in ieder mens dat in sprookjes gelooft", zegt de Belgische schrijver en koningshuis-kenner Walter van den Broeck. "Het koningshuis is een baken in onzekere tijden, iets wat ons allemaal vertrouwd is. De Belgen zijn geen echt volk. We zijn in 1830 bij elkaar gegooid en we zijn het over van alles oneens. Maar voor het koningshuis zet men alle meningsverschillen opzij."

"Onzekere tijden heeft België de laatste jaren genoeg gekend. De moord op politici, de omkoopschandelen, de Dutroux-affaire en de dioxine-crisis; het land had weinig om trots op te zijn. Nu er eindelijk eens goed nieuws uit Brussel komt, "kunnen we weer eens goed uit het raam hangen", aldus Van den Broeck.

Vakantie

Vooral bleekneus Filip profiteert van de monarchie-minnende stemming en de collectieve aanbidding van zijn immer glimlachende verloofde. Ging Filip voorheen als een wat domme 'prins zonder eigenschappen' door het leven hij vroeg bijvoorbeeld een keer aan een journalist die net terug was van de bloederige oorlog in Rwanda of deze een prettige vakantie had gehad nu vindt acht op de tien Belgen dat hij de troon van zijn vader kan overnemen zonder het land in rampspoed te storten.

Bij het overlijden van Boudewijn werd Filip nog te licht bevonden om de troon te bestijgen. De grondwetswijziging in 1991, waardoor ook zijn populaire zuster Astrid haar vader kon opvolgen, leek de bevestiging van Filips onvermogen.

Maar nu heeft hij Mathilde, die alle vage romances van Filip met adellijke dames en mysterieuze buitenlandse schonen in één klap heeft doen vergeten. De pr-machine draait op volle toeren om de kroonprins te bevorderen van 'zero tot hero'. Voeg daarbij het feit dat Albert een slechte gezondheid heeft en dat zijn vrouw Paola haar koninginnerol met tegenzin vervult en een troonsafstand kan niet lang meer uitblijven.

Van den Broeck denkt dat het binnen een à anderhalf jaar al zo ver zal zijn. De Vlaming tilt niet zo zwaar aan het gestuntel van Filip. "Ach, veel moeders raken vertederd door dat geklungel. Boudewijn was ook geen kandidaat-Nobelprijswinnaar", relativeert hij. "Die werd tegen zijn zin koning omdat zijn vader, Leopold III niet terug mocht komen na de oorlog. Hij werd ook pas geliefd na zijn huwelijk met Fabiola."

Bliksemafleider

Met Mathilde als bliksemafleider voor Filip en een populaire moederrol voor zijn zuster, prinses Astrid, blijft alleen de jongste zoon Laurent (36) een probleemgeval. Deze prins weigert in de coulissen plaats te nemen. Hij schrijft boeken over dieren dat leverde hem de oneerbiedige bijnaam Meneer Woef op en werd dit jaar zelfs door een psychiater behandeld.

Het mag de pret allemaal niet drukken, net zo min als de verhalen over de ijzig kille sfeer waarin de kinderen werden opgevoed op het paleis van Laken, het religieus fanatisme van de machtige Fabiola of de vermeende onechte dochter van Albert. De Belgische monarchie zit voorlopig stevig in het zadel. Tweederde van de bevolking vindt dat het koningshuis moet blijven en slechts 15 procent kiest voor een republiek.

Sommige waarnemers denken dat het koningshuis het huwelijk bewust heeft aangegrepen om de eigen populariteit te vergroten. Het Hof heeft geen trek in een puur ceremoniële rol zoals de collega's in Zweden. Dit bleek tijdens de laatste constitutionele crisis in 1990, toen Boudewijn weigerde de abortuswet te ondertekenen en vorig jaar toen koning Albert zijn invloed aanwendde om de Generale Bank uit Nederlandse handen te houden.

"Dit huwelijk zorgt voor continuïteit van de monarchie, zeker als er volgend jaar een kindje komt", vindt Van den Broeck. "Maar het blijft een hoop spektakel. Vandaag gaan de mensen allemaal kijken en in oktober stemmen ze bij de gemeenteraadsverkiezingen net zo goed voor het Vlaams Blok, zonder daar een tegenstelling in te zien."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.