Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsFocus
Reiswereld
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

zaterdag
4 december 1999
 

[CMG]
[Belastingdienst]
[ABN AMRO]
[BOL]
[Klik hier naar Matra Nortel]

Uitstel besluit over
gasboring Wadden

Van onze parlementaire redactie - DEN HAAG, zaterdag

Het kabinet is er gisteren na moeizaam overleg niet in geslaagd een definitief besluit te nemen of de gasboringen in de Waddenzee.

Algemeen wordt verwacht dat volgende week dinsdag tijdens extra ingelast kabinetsberaad zal worden besloten dat de boringen voorlopig in de ijskast worden gezet.

Volgens premier Kok is het kabinet het gisteren wel eens geworden over de hoofdlijn van het te nemen besluit, maar vergt de definitieve uitwerking hiervan extra tijd vanwege de ingewikkelde juridische en politieke consequenties. De Tweede Kamer wil dat er niet geboord wordt naar het Waddengas.

Of die hoofdlijn inderdaad inhoud dat de boringen voorlopig van de baan zijn wilde de premier echter niet zeggen. "Er is sprake van beginnende consensus. De brief die wij naar de Kamer sturen moet echt puntgaaf zijn. Het luistert zowel juridisch als politiek zeer nauw", aldus Kok.

Na afloop van de ingelaste ministerraad zullen Jorritsma en Pronk dinsdag direct de NAM inlichten over het genomen besluit en tegelijk ook de Tweede Kamer informeren.


Varianten

Als het kabinet voor uitstel kiest liggen daarvoor nu nog een aantal verschillende varianten voor, waarvan de komende dagen de juridische en politieke haalbaarheid wordt getoetst.

Zo zou het kabinet kunnen besluiten tot een nieuw moratorium van bijvoorbeeld 10 jaar, maar zou men de kwestie ook nog enkele jaren voor zich uit kunnen schuiven. Ook zou simpelweg kunnen besluiten dat er nu niet tot boren wordt overgegaan.

De coalitiepartijen PvdA en D66, die vorige maand met steun van de voltallige oppositie in de Kamer lieten blijken fel tegen boringen onder de Waddenzee te zijn, lieten de afgelopen week reeds blijken toch met enige tegenzin in te kunnen stemmen met een uitstelvariant.

Beide partijen benadrukken dat voor hen voorop blijft staan dat boringen naar Waddengas uit den boze zijn zolang onduidelijk is of keiharde garanties kunnen worden gegeven dat het milieu geen schade oploopt door de boringen. Zolang het kabinet dit niet kan garanderen zullen PvdA en D66 ook in de toekomst boringen blijven blokkeren.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.