Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsFocus
Reiswereld
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

zaterdag
4 december 1999
 

[Klik hier naar Matra Nortel]
[Belastingdienst]
[CMG]
[ABN AMRO]
[BOL]

VARA mogelijk commercieel

Van onze rtv-redactie - HILVERSUM, zaterdag

De VARA wil mogelijk het publieke bestel verlaten. De omroep is zich aan het oriënteren over haar toekomst en sluit daarbij niet uit commercieel te gaan. De VARA heeft inmiddels diverse gesprekken gevoerd met SBS-directeur Fons van Westerloo, maar wijst er met klem op dat een samenwerking op dit moment niet ter discussie staat.

"Er zijn drie bijeenkomsten geweest waarbij de VARA informatie heeft ingewonnen over het reilen en zeilen van een commerciële omroep", zegt een woordvoerder van SBS 6 en NET 5. "We hebben eerder soortgelijke, algemene gesprekken ook met de KRO gevoerd."

Netprofilering
De VARA laat weten dat het geen geheim is dat het bestuur niet enthousiast is over de netprofilering die volgend jaar wordt ingevoerd, waarbij de omroepen nauwer gaan samenwerken en Nederland 1, 2 en 3 zich meer op specifieke doelgroepen richten. Elke omroep heeft dan een zogenoemd thuisnet waar een belangrijk deel van de uitzendingen te zien zijn. Een aantal programma's verhuist echter naar een ander net wanneer ze beter in het profiel van die zender vallen.

Nederland 1 krijgt in de nieuwe opzet een culturele en informatieve taak, Nederland 2 wordt een familie- en amusementszender en Nederland 3 brengt meer progressieve programma's.

Volgens de VARA leidt de nieuwe opzet tot lagere kijkcijfers. Ook bestaat de vrees dat de publieke omroepen op termijn degraderen tot veredelde productiehuizen, die niet meer doen dan een onzekere hoeveelheid zendtijd vullen.

De omroep heeft zich tien jaar geleden al eens beraden over zijn positie, maar besloot toen in het publieke bestel te blijven. De NOS reageert verbaasd op het onderzoek van de VARA, omdat deze het voorstel over de nieuwe omroepwetgeving enkele maanden geleden zelf heeft goedgekeurd. De NOS is ook van mening dat de VARA gezien haar traditie beter een publieke omroep kan blijven.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.