Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsFocus
Reiswereld
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

zaterdag
4 december 1999
 

[Belastingdienst]
[BOL]
[ABN AMRO]
[CMG]
[Klik hier naar Matra Nortel]

Storm houdt huis in Nederland

Van onze verslaggevers - AMSTERDAM/ROTTERDAM, zaterdag

De zware zuidwesterstorm met hevige slagregens die ons land gisteren teisterde, heeft voor enorme overlast gezorgd. Ook de schade was groot. Het scheepvaart-, vlieg- , trein- en autoverkeer raakte door de harde windstoten ernstig ontregeld.

Voor zover bekend raakten slechts enkele personen lichtgewond. Zo moesten twee meisjes in Haarlem met een hoofdwond naar het ziekenhuis toen ze werden getroffen door een omvallende boom. Een bouwvakker in Goes raakte gewond toen hij een plank tegen zijn hoofd kreeg en ook een weggebruiker in Friesland liep verwondingen op.

De tent van het Groot Russisch Staatscircus in Amsterdam vloog gistermiddag door de storm de lucht in. FOTO: HANS PETERS

Uit alle provincies, maar met name uit de kustgebieden, kwamen meldingen van omgewaaide bomen, weggewaaide reclameborden en afgewaaide dakpannen. Her en der gebeurden verkeersongelukken doordat weggebruikers werden verrast door de hevige rukwinden, tot soms meer dan 130 kilometer per uur. Door de takel- en opruimwerkzaamheden ontstonden lange files.

Schiphol
Op de luchthaven Schiphol liepen tientallen vluchten vertraging op en moest een groot aantal vluchten worden geannuleerd. Enkele start- en landingsbanen werden gesloten waardoor het vliegverkeer andere aanvliegroutes moest kiezen en soms lang boven de hoofdstad moest blijven cirkelen. Dat leidde tot een flink aantal telefoontjes van Amsterdammers, die klaagden over lawaai. Veel vliegtuigpassagiers kwamen doodziek aan de grond.

Vier meisjes worstelen tegen de storm op de Erasmusbrug tussen het centrum van Rotterdam en het zuiden van de stad.

De Nederlandse Spoorwegen kampten gisteren eveneens met vertragingen en omleidingen doordat de storm delen van de bovenleiding stuk trok. Op diverse bouwplaatsen in het land werd het werk massaal stilgelegd, omdat doorwerken te gevaarlijk werd door rondvliegende bouwmaterialen en zwiepende kranen.

Op zee vonden verschillende incidenten plaats. Even leek het erop, dat gistermiddag zeven personen op een olieplatform met een helikopter moesten worden geëvacueerd, omdat de Poolse sleepboot Sztorm-2 een tachtig meter lang scheepscasco in de vliegende storm was verloren. De sleep dreigde het platform, dat op ongeveer vijftien kilometer ten noorden van Texel ligt, te rammen. Dat gebeurde uiteindelijk niet.

Voor de kust van Hoek van Holland raakte een schip vijf lege containers kwijt. De laadbakken sloegen met windkracht tien van boord. Het Kustwachtcentrum in IJmuiden waarschuwde het scheepvaartverkeer de hele dag voor de op drift geraakte containers en de orkaanachtige wind.


Metro
Bij politie en brandweer in Rotterdam kwamen vele tientallen meldingen binnen van onder meer losgeslagen zonneschermen. Een glazen dak in een winkelcentrum aan het Weena dreigde in te storten, nadat er een grote scheur was geconstateerd in een van de doorzichtige dakplaten. De Rotterdamse metro raakte gestremd doordat op het bovengrondse tracé de bovenleiding door een boom werd geraakt.

Ruim 900 wegbeveiligingsborden op de in aanleg zijnde snelweg Hoogeveen-Emmen werden door Rijkswaterstaat verzwaard met zandzakken, omdat ze op de rijbaan werden geblazen. Omdat de weg moest worden afgesloten, ontstonden lange files. De nieuwe veerdienst tussen Lelystad en Amsterdam werd uit de vaart genomen. In de loop van de avond ging de storm liggen.

Foto boven: Door de storm stortte in Amsterdam een deel van het dak en een muur van het pas gerenoveerde Olympisch Stadion in. De toren met vlam werd op ongeveer twintig meter hoogte geraakt, waardoor de overkapping in de val werd gebroken. De brokstukken kwamen terecht op enkele geparkeerde auto's, die zwaar beschadigd raakten. FOTO:PAUL VAN WEEL





[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.