Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsFocus
Reiswereld
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

zaterdag
4 december 1999
 

[CMG]
[Klik hier naar Matra Nortel]
[Belastingdienst]
[BOL]
[ABN AMRO]

Internet-terreur onderschat gevaar

Martijn Koolhoven - BREDA, zaterdag

Via het internet is het voor geheime diensten of de maffia mogelijk om op grote afstand, vrijwel anoniem en met weinig kosten aanvallen uit te voeren en belangrijke doelen uit te schakelen. Dit zogenoemde 'cyberterrorisme' vormt een reële dreiging voor de staatsveiligheid.

Cyberterroristen zijn in staat 'torpedo's' met elektronische data op hun doel af te vuren, die de vijandige systemen op het moment van inslag uitschakelen, of pas na enkele uren of dagen 'tot ontploffing komen'.

Behalve voor Defensie-objecten, bestaat er een directe dreiging voor onder meer de verkeersleiding van vliegvelden, energiecentrales, telefoon/communicatie-centrales en knooppunten in het financiële verkeer.

Uit een Nederlands/Duitse studie van Defensie en TNO blijkt dat het slechts een kwestie van tijd is voordat de eerste grote aanslag van 'cybortage', zoals de onderzoekers het noemen (sabotage via internet), kan worden verwacht. Een reeks 'kleinere' incidenten de afgelopen jaren toont volgens de deskundigen aan dat de eerste grote cyberaanval binnenkort te verwachten is. Een tijdbom die aan het tikken is, zo zijn de deskundigen van mening.


Stroomuitval
"Een cyberterrorist kan supersnel toeslaan. Een aanval is waarschijnlijk niet ver weg. Als een informatie-systeem wordt verstoord, kan dat grote gevolgen hebben voor de economie en de samenleving. Het juiste commando naar een energiecentrale sturen om deze uit te schakelen, is net zo effectief als met een rugzak met een bom naar binnen lopen. Namelijk: de stroom valt uit", aldus de publicatie 'NL ARMS. Information Operations', die gisteren is gepresenteerd tijdens een internationale conferentie op de Koninklijke Militaire Academie (KMA) in Breda.

Deze conferentie had onder meer ten doel om het bewustzijn in de NATO-landen te vergroten over de dreiging via de digitale snelweg. Veel legerleidingen zouden nog te traditioneel denken over oorlogsvoering met louter tanks, vliegtuigen en soldaten.

"De voordelen voor een cyberterrorist zijn evident: je bent heel moeilijk op te sporen en je kunt overal gaan zitten om te proberen via de telefoonlijn het Pentagon plat te leggen. Het is heel effectief, heel goedkoop, je hoeft zelf niet aanwezig te zijn op de plek waar je de aanslag pleegt en je kunt een commando meegeven waardoor een tijdvertraging optreedt", aldus NL ARMS.

Volgens de onderzoekers zijn niet alleen burgerdoelen kwetsbaar voor aanslagen van cyberterrroristen, maar ook de Defensie-systemen. "De hele wereld is steeds meer afhankelijk geworden van informatie. Het leger is daar geen uitzondering op. Het is veel moeilijker dan vroeger toen het leger z'n eigen spullen had. Momenteel is 80-90 procent van de hardware en software die in het leger gebruikt, niet ontwikkeld door het leger zelf. Het gaat om standaard-apparatuur, die voor iedereen vrij te koop is. Dit is veel moeilijker te beveiligen tegen sabotage."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.