Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsFocus
Reiswereld
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

zaterdag
4 december 1999
 

[Klik hier naar Matra Nortel]
[ABN AMRO]
[BOL]
[CMG]
[Belastingdienst]

Steenkolen-Engels
docenten TU Delft
is niet te volgen

Van onze onderwijsredactie - DELFT, zaterdag

Een experiment met colleges in het Engels is aan de Delftse universiteit uitgelopen op een grote flop. Studenten vinden het Engels van hun docenten maar een afknapper: "Misschien hebben ze hier aan de TU weinig taalgevoel", zo luidt hun commentaar.

Een van de studenten zegt dat het Engels af en toe zo erbarmelijk is, dat sommigen tijdens de colleges in slaap vallen. "Ons werd gezegd dat er drie docenten waren met Engels als moedertaal. Die ben ik niet tegengekomen", zegt ze in het Delftse studentenblad Delta. "Degene die ons computerles moest geven, kon zich helemaal niet in het Engels uitdrukken."

Engels is 'in' aan onze universiteiten. Leiden en Utrecht willen zelfs alle studies in het Engels gaan aanbieden. Nu het aantal Nederlands studenten terugloopt, proberen onze universiteiten belangstellenden uit het buitenland te lokken. Maar onderzoek, uitgerekend van Delftse wetenschappers, toonde al eerder aan dat Engels niet alleen de kwaliteit van de colleges onderuit haalt, maar ook de tentamenresultaten.

Uitleggen
"Misschien moeten universitaire docenten alleen in het Engels lesgeven, als ze die taal ook goed beheersen", suggereert een student voorzichtig: "Aardig Engels kunnen praten is nog iets anders dan iets uitleggen in het Engels. In ieder geval heb ik het idee dat mijn Engels hierdoor eerder achteruit dan vooruit gaat."

Aan het begin van dit studiejaar koos een kwart van alle eerstejaars Lucht- en Ruimtevaart voor de proef met een Engelstalige variant. Volgens Delta zijn de eerste vijftien teleurgestelde studenten nu al overgestapt op de colleges in het Nederlands.

Weliswaar blijkt op de tentamenresultaten van de proefklas weinig aan te merken: De eerstejaars scoorden tot nu toe even hoog in het Engels als hun collega's in het Nederlands. Maar taal speelde geen rol bij het beantwoorden van de vragen, die tot nu toe alleen nog gingen over wiskundevakken.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.