Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsFocus
Reiswereld
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

zaterdag
4 december 1999
 

[Belastingdienst]
[BOL]
[ABN AMRO]
[CMG]
[Klik hier naar Matra Nortel]

Computerkrakers richtten al veel schade aan

Van een onzer verslaggevers - BREDA, zaterdag

Om aan te tonen hoe kwetsbaar onze samenleving is geworden voor aanslagen van cyberterrorisme, vermelden de onderzoekers van Defensie/TNO in hun publicatie 'Information Operations' een aantal recente incidenten.

1998. Een printer van het Amerikaanse centrum voor Ruimte en Marine Oorlogsvoering in San Diego reageert wel erg traag op de commando's van de computers. Onderzoek wijst uit dat hackers erin zijn geslaagd het commando van de computer via Rusland terug naar San Diego te laten lopen. Onbekend hoe lang deze omleiding heeft geduurd en wat er met de afgetapte geheime informatie is gebeurd.

Maart 1994. De Bell Atlantic Telefooncentrale nabij Boston (VS) wordt gekraakt. Gevolg: het vliegveld kan 6,5 uur niet over telefoonverkeer en dataverkeer beschikken.

Januari 1999. Las Vegas telefooncentrale wordt gekraakt: 75.000 mensen kunnen 7 uur lang niet bellen.

Mei 1998. Een Galaxy communicatiesatelliet raakt uit haar baan. 30 miljoen Amerikaanse gebruikers van elektronische berichtendiensten (piepers etc.) raken drie dagen lang onbereikbaar. Vooral artsen en politiemensen zijn het slachtoffer.

1999. Tijdens de Kosovo-oorlog worden cyber-aanvallen gemeld vanuit Servië en Rusland op de defensie-systemen van de NATO-landen. Gevolg: onder meer de website van het Pentagon wordt onklaar gemaakt.

1995. Door de aardbeving in Kobe (Japan) raken de schotels op de grond uit balans waardoor de verbinding verbreekt met de communicatie-satellieten. Dagenlang kunnen miljoenen Japanners geen geld pinnen.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.