Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

vrijdag
3 december 1999
 

[BOL]
[CMG]
[Belastingdienst]
[ABN AMRO]
[Klik hier naar Matra Nortel]
[Scoot]

WAAROM BOYCOT OOK
HILVERSUM CLIFFS HIT?

door Henk van der Meyden

CLIFF RICHARD, die in Engeland met zijn THE MILLENNIUM PRAYER bewezen heeft dat men ook zonder de steun zelfs met tegenwerking van de discjockeys een nummer 1-hit kan maken, ondervindt nu in Nederland dezelfde weerstand!

De single, op muziek van het traditionele Auld Lang Syne, wordt nu geboycot door zo goed als alle Hilversumse zenders. De single wordt alleen gedraaid door de EO (Ron Stoeltie) en was een enkele keer te beluisteren bij de KRO op Radio 2. Maar belangrijke dj's als Frits Spits en Ferry Maat op radio 2 laten de single links liggen. En dat geld tot nu toe ook voor Radio 3, Radio Noordzee FM en Sky Radio.

De enigen die de single wel draaien (en met succes) zijn Radio Rijnmond en Radio Oost-Brabant.

CLIFF RICHARD zei met gistermiddag vanuit Londen: "In Nederland speelt zich nu duidelijk hetzelfde af als in Engeland. Daar werd mijn single gewoon helemaal genegeerd door alle radiostations. De ophef die daarover echter in de pers verscheen, maakte het publiek nieuwsgierig, zodat het in groten getale mijn single ging kopen. Maar nooit had ik durven dromen dat het een nummer 1-hit zou worden."

Cliff Richard verdrong met zijn Millennium Prayer groepen als Boyzone en The Wamdue Project King of my Castle van de top van de Engelse hitparade.

Persoonlijke triomf
Het was een wel heel persoonlijke triomf, ook al omdat Cliffs eigen platenmaatschappij EMI, waar hij maar liefst 41 jaar onder contract stond en die 250 miljoen platen (!) van hem verkocht, niets in het project zag en weigerde de single uit te brengen.

Cliff Richard zei me: "Het was niet echt een conflict. Elke vijf jaar loopt mijn contract af. En deze keer was dit ook zo. Ik wil volgend jaar een jaar rust en was niet klaar voor een nieuw contract."

"Toen ik tenslotte met deze single aankwam, zag EMI er niets in. Men zei me: 'Als er geen nieuwe cd is, brengen wij deze single niet uit.' Daarbij", aldus Cliff, "liet men mij voelen dat men geen commercieel succes in The Millennium Prayer zag. Men had geen enkel gevoel dat zo'n nummer enige hitpotentie zou hebben."

"Zelf geloofde ik daar wel in. Bij een plaat gaat het om het goede product, maar ook om de juiste timing. En ik had de indruk dat men aan het eind van de eeuw toch wel gevoelig zou zijn voor deze song. Het is een lied dat iedereen die gelooft aanspreekt, maar ook degenen die niet geloven, maar toch en dat heeft men juist in deze tijd heel sterk ergens naar op zoek zijn."

Cliff nam contact op met de kleine maatschappij Papillon Records in Londen van Mike Andrew en Roy Eldridge. "Daar was men meteen enthousiast, voelde men aan dat dit wel eens een enorm succes zou kunnen worden. Dat kun je nooit echt beredeneren, maar zij hadden dezelfde intuïtie als ik. Natuurlijk was het een tegenslag dat ondanks ons geloof in de song de dj's het massaal lieten afweten in Engeland", aldus Cliff.

Veteranen klagen
"Ik ben trouwens niet de enige die daar last van heeft. Collega's als Tina Turner, Phil Collins en andere rock and roll-zangers klagen steen en been dat de radio hun muziek niet draait. Ik begrijp daar niets van. Natuurlijk hoeft niet elke dj te houden van The Millennium Prayer, maar hij kan dan toch zeggen 'Het is niet my cup of tea, maar miljoenen vinden dit mooi'. De dj moet een entertainer zijn, niet denken aan zichzelf maar aan het publiek en dat doen ze niet."

"Er is bij de radio een nieuwe generatie opgestaan die denkt dat zij alles opnieuw moet uitvinden en kan bepalen wat goed of slecht is. Maar het is triest dat ze daarbij de rock and roll boycotten. Want", zegt de 59-jarige Cliff gedreven, "niets is mooier dan rock and roll. Daar kan geen radiostation, geen tv-zender, geen klassieke muziek of opera tegenop."

Ook geen klassieke muziek?

Cliff: "Nee, want een pianist of een operazanger is toch altijd een gevangene van de muziek, waar je niet van mag afwijken en die al tientallen jaren of soms al eeuwen zo wordt uitgevoerd. Maar rock and roll heeft zoveel mogelijkheden, het kan een country-song zijn, een ballad, je kan er alle kanten mee uit. Je kunt je eigen kleur eraan geven."

"Ja kan toch nu niet doen of rock and roll niet bestaat? Je moet toch ook rekening houden met je publiek. Kijk, ik zing ook liever Devil Woman dan Living Doll. Maar toch zing ik dat nummer bij elk concert. Want als artiest ben je er voor je publiek en dat vraagt erom. Zo zouden dj's ook moeten denken."

Cliff kan zich ondanks zijn nummer 1-succes nu in Engeland met zijn plaat toch nog opwinden over de wijze waarop de dj's hem behandelen. "Er was een dj die een interview met me wilde hebben. Ik sprak met hem, en hij zei de volgende dag: 'Cliffs gebed is verhoord, nu maar hopen dat ons gebed ook verhoord wordt.' Waar slaat dit op? Dat is dan je dank voor je medewerking."

Cliff Richard zegt dat hij persoonlijk geen belang heeft bij de verkopen van zijn single. "De hele opbrengst gaat naar een liefdadig doel, waar ik me voor inzet, Children's Promise. Daarin zijn zeven liefdadige doelen, die kinderen in nood helpen, verenigd. Op de single staat zelfs mijn foto niet. Het gaat om die kinderen en ik ben blij dat de plaat op deze wijze veel geld voor hen opbrengt. En ik hoop dat dit nu ook in Nederland gebeurt."

Cliff zegt: "Natuurlijk geeft het me voldoening dat ik zonder de hulp van de dj's toch een nummer 1-hit gemaakt heb. Maar waarom behandelt men mij niet op dezelfde manier als Britney Spears, Elton John of Boyzone? Die kunnen allemaal goed zingen, maar de dj's draaien hen zo vaak dat ze na een week meteen op nummer 1 staan."

Vechten
"Zo hoort het ook! Maar ik moest er voor vechten. Het publiek en de pers hebben me daarbij geholpen. Maar bij alle vreugde over deze overwinning, vraag ik me toch af: waarom is men zo tegen deze plaat gekant?"

"Ik hoop ook dat het Nederlandse publiek nu zijn eigen keuze maakt. Ik ben graag in Nederland, het er heel veel fans en ik heb ook al goede reacties van hen op mijn single gehad."

THE MILLENNIUM PRAYER is in Nederland uitgekomen bij de onafhankelijke platenmaatschappij ROAD RUNNER van de inventieve CEES WESSELS. Road Runner is een der grootste onafhankelijke maatschappijen ter wereld, met 150 mensen in dienst en met kantoren in tien landen.

CHARLIE PRICK, de directeur Benelux van Road Runner, zei me gistermiddag: "The Millennium Prayer is net uit in Nederland. Hij staat nu dus eigenlijk zonder gedraaid te zijn op de radio uitgezonderd de EO op de 69e plaats van de Top 100." Road Runner vertegenwoordigt Cliff Richards nieuwe cd buiten Engeland nu wereldwijd. Charlie Prick: "Het kan het wereldsucces van deze millennium-periode worden."

Cliff Richard zegt: "Ik zoek bij het maken van een plaat altijd naar iets bijzonders, iets dat een toegevoegde waarde geeft aan een plaat. Dat is een kwestie van gevoel, van emotie en dat heeft The Millennium Prayer. Ik heb het idee dat in deze individualistische tijd iedereen met de eeuwwisseling in zicht behoefte heeft met elkaar verenigd te worden. En als deze song die bereikt, ben ik tevreden."
"The Millennium Prayer heeft iets s bijzonders, een toegevoegde waarde," zei Cliff Richard over zijn nieuwste single.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.