Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

donderdag
2 december 1999
 

[Cybercard]
[EUBOS.NL]
[Klik hier naar Matra Nortel]
[Qxl]
[PC Thuis]
[Vacatures]

Manchester United ook
financieel topscorer

LONDEN, donderdag

Manchester United, dit kalenderjaar in sportief opzicht bijzonder succesvol, blijft ook in financieel opzicht topscorer van de wereld. Een dag na het behalen van de wereldbeker blijkt de Engelse winnaar van de Champions Leauge van alle clubs ter wereld de grootste omzet te draaien.

Net als vorig jaar bedraagt de omzet van de winnaar van de Champions League en wereldbeker ruim 300 miljoen gulden. Accountantsbureau Deloitte & Touche publiceerde gisteren het jaarlijkse onderzoek naar de financiële status van voetbalclubs.

Barcelona, vorig jaar nog tweede op deze ranglijst, blijkt door vier clubs te zijn voorbij gestreefd. De club van trainer Louis van Gaal is niet eens meer de financieel best draaiende club van Spanje; dat is Real Madrid. Op de ranglijst staat ,,De Koninklijke'' op de tweede plaats met bijna 250 miljoen gulden.

Barcelona ging er in vergelijking met vorig jaar (202 miljoen) zelfs op achteruit. Momenteel beschikt Barça over 'slechts' 167 miljoen omzet. Tussen Real en Barcelona in staan nog Bayern München (224), Juventus (190) en Newcastle United (169).

Het onderzoek is verricht op basis van de omzet van een club. Daarbij wordt onder meer gelet op de commerciële activiteiten en inkomsten uit tv-uitzendingen. Vooral die laatste geldbron wordt steeds belangrijker. Volgend jaar zal de omzet van Manchester naar verwachting stijgen naar ruim 380 miljoen, maar desondanks lijkt de club dan te gaan verliezen van Italiaanse en Spaanse clubs, die monsterdeals sluiten met televisiemaatschappijen over de uitzendrechten.

In Italië en Spanje kunnen clubs jaarlijks zo'n 120 miljoen aan televisiegeld opstrijken. In Engeland liggen de bedragen nog lang niet zo hoog. Nederland blijft steeds verder achter. Vorig jaar stond Ajax dankzij de ArenA en de beursgang nog op de zeventiende plaats, met 87,6 miljoen. In de nieuwe lijst is de ploeg uit de top-20 geduikeld. Onder meer het missen van de Champions League zal daaraan debet zijn geweest.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.