Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

donderdag
2 december 1999
 

[V & L informatica]
[ABN AMRO]
[BOL]
[EUBOS.NL]
[Veilinghal]
[TopCarrieres]
[PC Thuis]
[Postbank]

Landis klaar voor 7e
industriële revolutie

Van een onzer verslaggeefsters - AMSTERDAM, donderdag

Terwijl veel dienstverleners in de informatie- en communicatietechnologie de laatste tijd winstwaarschuwingen hebben afgegeven is Landis, leverancier van netwerktechnologie en -diensten, optimistisch over de resultaten van dit jaar. Echter; volgend jaar begint het grote werk pas echt. Na alle millenniumperikelen zullen de automatiseringsbudgetten vrijkomen voor nieuwe investeringen in het internet. Dit is volgens bestuursvoorzitter P. Kuiken het begin van de 'zevende industriële revolutie'.

Hier liggen de kansen voor Landis. De behoefte aan netwerken en aan beveiligingsoplossingen voor het internet zal snel toenemen. "We hebben de afgelopen jaren hard gebouwd aan een solide organisatiestructuur om deze zeer snelle groei te kunnen opvangen."

Het internet zal volgens een enthousiaste Kuiken hele bedrijfstakken veranderen. "Met behulp van e-commerce richten leveranciers zich rechtstreeks tot de klant. Een deel van de distributieketen zal wegvallen. In de toekomst zullen er alleen nog softwareleveranciers, integrators (bedrijven die alle technologieën in elkaar schuiven) en dienstverleners in de sector actief zijn. "

Consumenten krijgen volgens Kuiken eerder dan ze denken te maken het internet. Hij wees hierbij op de introductie van de WAP-telefoon waarmee berichten kunnen worden ontvangen en zelfs huishoudelijke apparatuur op afstand kan worden bediend. De opslag van gegevens vindt niet meer plaats op banden of schijven maar op een statische geheugenbank, bijvoorbeeld een chipkaart. Hierop kan nu al 5 gigabyte aan informatie, genoeg voor een videofilm, worden opgeslagen. De Landisbestuurder ziet hierin een geweldige groeimarkt. "Op dit moment zijn er 150 miljoen aansluitingen op het internet terwijl er 2 miljard pc's zijn. Slechts 8 procent heeft aansluiting."

Niet alleen de telecombedrijven en internetproviders, die nu voor astronomische bedragen concurrenten overnemen of zelf worden overgenomen, zullen van deze groei profiteren maar ook die bedrijven die de computers met het internet laten communiceren en voor de beveiliging zorgen. Op deze laatste twee gebieden is Landis actief.

Kuiken wijst op een onderzoek van het bureau IDC waarin de marktgroei van verschillende technologieën voor volgend jaar is onderzocht. Leveranciers van switches (schakelingen) kunnen rekenen op een groei van boven de 40 procent, de internet en intranet-toepassing zullen de omzet zien verdubbelen terwijl de netwerkbeveiliging op 68 procent groei kan rekenen. De grootste groei vindt plaats op het gebied van telefooncentrales, hier ligt het percentage op 92 procent volgens IDC.

De vooruitzichten zijn rooskleuring maar ook dit jaar heeft Landis goed gepresteerd. Met de geconsolideerde resultaten van de dit jaar overgenomen branchegenoot Ilion verwacht het bedrijf een nettowinst te behalen van rond de ƒ21 miljoen. Begin dit jaar werd rekening gehouden met ongeveer ƒ17 miljoen. De omzet komt vervolgens 50 procent hoger uit op ƒ1,4 miljard. De winst per aandeel zal stijgen van ƒ1,36 over 1998 naar ƒ2,05 over 1999. In 1999 is er ook een voorziening van tussen de ƒ90 en ƒ110 miljoen getroffen voor het ineenschuiven van de organisaties van Landis en Ilion. Hierbij kwamen 150 arbeidsplaatsen te vervallen.

Voor 2000 verwacht financieel directeur J. Bus een verdere stijging van de resultaten met minimaal de marktgroei van 25 procent. Daarbovenop komen nog een aantal schaalvoordelen door het ineenschuiven van de organisaties van ƒ2 miljoen per maand. Bang voor een verwatering van de winst per aandeel door de emissie die nodig was voor de overname van Ilion is Bus niet. "Onze winststijging zal voldoende zijn om het trackrecord van de groei van de winst per aandeel vol te houden." Ook voor volgend jaar staan er acquisities op stapel die wederom door uitgifte van nieuwe aandelen gefinancierd zullen worden.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.