Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

donderdag
2 december 1999
 

[Veilinghal]
[Siteshopper]
[BOL]
[Vacatures]
[Autosite]

PLO-leider Arafat
snoert critici de mond

Van onze correspondent - JERUZALEM, donderdag

PLO-leider Jasser Arafat heeft zijn invloed in de Palestijnse Wetgevende Raad het Palestijnse parlement gebruikt om parlementaire critici van zijn bewind te muilkorven. Er komt een speciale commissie die moet bepalen tot hoever Palestijnse parlementariërs hun recht op vrijheid van meningsuiting mogen gebruiken.

Afgelopen zaterdag gaven elf academici en politieke leiders, alsmede negen parlementariërs een verklaring uit, waarin Arafat en zijn entourage worden beticht van corruptie en tirannie en van het verkwanselen van de Palestijnse rechten in de onderhandelingen met Israël.

Arafat reageerde prompt op die kritiek. De elf academici en politici werden gearresteerd of onder huisarrest geplaatst. De parlementariërs kon hij vanwege hun onschendbaarheid niet aan de schandpaal nagelen. Dat deed het parlement, aangevuurd door zijn vertrouweling, parlementsvoorzitter Aboe Ala, voor hem.

De verklaring werd veroordeeld door de meerderheid van het parlement, goeddeels mannen en vrouwen die hun positie danken aan de PLO-leider en voor hun eigen positie vrezen als zij hun negen collega's zouden steunen. Aboe Ala kondigde vervolgens de commissie aan die feitelijk met de parlementariërs hetzelfde zal doen als al met de Palestijnse pers is gebeurd: censuur opleggen en kritiek op Arafat strafbaar maken.

Geschokt

De koepel van Palestijnse mensenrechtenorganisaties, PHRMG, reageerde geschokt: "Dit is een klap voor de democratie." Een van de parlementariërs die de verklaring heeft ondertekend, Hassan Khoraisha, was verbijsterd. "We staan nog steeds achter onze verklaring. Men eist nu dat wij onze verontschuldigingen aanbieden. De enigen die zich moeten verontschuldigen, niet tegenover ons maar tegenover ons volk, zijn degenen die corruptie praktiseren."

Maar vooralsnog draagt de Palestijnse bevolking haar leider op handen. Gisteren gingen duizenden demonstranten in Ramallah de straat op om hun steun te betuigen aan Arafat. "We offeren ons bloed en onze ziel aan U", riepen zijn aanhangers, van wie velen gewapend door de straten van de Palestijnse stad liepen.

Er kwam gisteren evenwel ook belangrijke steun voor de twintig dissidenten. Vijfendertig vooraanstaande in het buitenland wonende Palestijnen gaven een verklaring uit, waarin Arafat eveneens van corruptie en wanbeleid in het vredesproces wordt beticht. Onder de ondertekenaars van die verklaring is ook de in Amerika wonende Palestijnse intellectueel prof. Edward Said. Said kreeg eind vorige maand in Nederland de Spinoza-prijs voor zijn boeken over het Palestijns-Israëlische conflict.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.