Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

donderdag
2 december 1999
 

[Belastingdienst]
[Scoot]
[Klik hier naar Matra Nortel]
[Eurocard/Mastercard]
[BOL]
[CMG]
[ABN AMRO]

Scholieren in noorden
houden eigen staking

Van onze onderwijsredactie - GRONINGEN, donderdag

Scholieren in het noorden van het land organiseren maandag hun eigen stakingsactie. Op het moment dat de leerlingen uit de rest van het land maandag bij elkaar komen in Den Haag, houden de scholieren uit Groningen, Friesland en Drenthe een protestmars door Groningen.

"Een reis van hier naar Den Haag duurt drie uur en kost een hoop geld", verklaart mede-organisator Frits Scholte de noordelijke eigengereidheid. "Bovendien zijn we het niet eens met alle punten van de landelijke stakingscommissie."

Duizenden scholieren in het hele land zeggen willen maandag niet naar school gaan, om hun onvrede te tonen over de Tweede Fase. Ze verzetten zich tegen de enorme hoeveelheid werk als gevolg van deze onderwijsvernieuwing voor de hoogste klassen van havo en vwo, ook wel aangeduid als studiehuis.

De actievoerders vrezen nooit meer rust te hebben: ze moeten een overzicht bijhouden van al hun studie-uren, het eindexamen wordt gespreid over drie jaar, het aantal vakken is verdubbeld van 7 naar 14 en het aantal werkstukken is navenant toegenomen.

Scholte verwacht een opkomst van minstens 1000 leerlingen. "De meeste docenten geven een steunbetuiging. Maar ze kunnen niet meestaken", zegt Scholte, "omdat alleen de leerlingen mogen actievoeren die met de Tweede Fase te maken hebben."

Drie talen
De noordelijke scholieren vragen om drie voor iedereen verplichte moderne talen, in plaats van de huidige vier. Bovendien willen ze nieuwe vak algemene natuurwetenschap (ANW) al afschaffen voor b-leerlingen: "Zij krijgen als wiskunde A en B, scheikunde en natuurkunde. ANW zweeft tussen deze vakken door en voegt niets toe. Het is te vaag", vindt Scholte.

Het landelijke stakingscomité ziet bovendien niets in het nieuwe vak Kunstzinnige en Culturele Vorming (CKV), dat voor iedereen verplicht is. Museum- en theaterbezoek, werkstukken en eigen op- en uitvoeringen, niemand kan er meer omheen. De leerlingen vinden het vak echter zinloos voor hun toekomst.

De noordelijke scholieren deert het niet. Scholte: "Bij ons op school is CKV gewoon tekenen."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.