Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

donderdag
2 december 1999
 

[BOL]
[ABN AMRO]
[CMG]
[Belastingdienst]
[Eurocard/Mastercard]
[Scoot]
[Klik hier naar Matra Nortel]

Agressie uitgeprocedeerden dwingt
Marechaussee tot hardheidstraining

door Roy Klopper - TER APEL, donderdag

Uitgewezen asielzoekers in het vertrekcentrum Ter Apel gedragen zich zo agressief dat de Koninklijke Marechaussee haar personeel ter plekke speciale weerbaarheidcursussen aanbiedt om de vaak tomeloze vijandigheid het hoofd te kunnen bieden.

Het Oost-Groningse centrum, waarin maximaal driehonderd uitgeprocedeerde asielzoekers wachten op hun uitzetting, is aan de lopende band het toneel van de meest gewelddadige taferelen.

Confrontaties
De marechaussees worden er volgens hun staf vrijwel dagelijks geconfronteerd met vernielingen, bedreigingen, gijzelingen, zelfverbrandingen, opstandjes en zelfs ouders die hun kinderen pogen te vermoorden.

De brigadecommandant van de Koninklijke Marechaussee in Ter Apel, kapitein B. Pool, maakt zich ernstige zorgen over de consequenties van deze gewelddadigheden voor de mentale gesteldheid van zijn 47 manschappen.

In een intern personeelsblad stelt hij: "Probeer je maar eens voor te stellen wat het met je doet, als je als broekie van 19 jaar ziet hoe een moeder haar baby tegen de muur smijt. Dergelijke ervaringen gaan je niet in de koude kleren zitten. Ik heb hier jongens in zeer korte tijd volwassen zien worden, maar dan wel op de verkeerde manier".

Training
Om deze reden krijgen alle marechaussees in Ter Apel de komende maanden een agressie- en weerbaarheidstraining. Hierbij wordt onder meer gebruik gemaakt van rollenspellen, waarbij zelfs allochtone acteurs worden ingezet om de dagelijkse werksituatie zo waarheidsgetrouw mogelijk na te bootsen.

Volgens zegsman J. Koning van de marechaussee district Noord is deze cursus een vurige wens van de brigadeleden zelf: "Zij willen best in het asielzoekerscentrum werken mits ze met voldoende kennis toegerust zijn. Ze stuiten bij voortduring op onvoorspelbaar gedrag. De vreemdelingen hebben weinig te verliezen omdat ze toch worden uitgezet."

Volgens Koning staat bijna dagelijks de politie op de stoep van het centrum. Deze komt ter plekke als er proces-verbaal moet worden opgemaakt naar aanleiding van strafbare feiten.

Aanvulling
Voorzitter A. Heerts van de vakbond Marechausseevereniging spreekt van 'menselijke drama's, ook voor het personeel in Ter Apel'.

"Die weerbaarheidstraining is een goede aanvulling op de al bestaande cursussen en opleidingen, maar eens te meer blijkt dat je te jonge mensen niet met deze taken kunt belasten. Daarom maak ik me ook zorgen over de voornemens in de Defensienota om het krijgsmachtpersoneel vergaand te verjongen. Levenservaring is noodzakelijk om op zulke plekken te kunnen werken."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.