&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">
woensdag
1 december 1999

Veiligheid

Het treinongeluk van afgelopen zondag bij Dordrecht is gelukkig relatief goed afgelopen. Er waren slechts enkele gewonden. Maar de materiële schade was groot en veel treinreizigers hebben vervolgens last gehad van lange vertragingen.

Ofschoon een falend blokkeersysteem nooit de oorzaak van een ongeluk kan zijn, heeft het systeem het ongeluk ook niet weten te voorkomen. Volgens de voorzitter van de Raad voor de Transportveiligheid, mr. Pieter van Vollenhoven, komt dat omdat het systeem sterk verouderd is.

Het werkt pas als een trein een hogere snelheid heeft dan 40 kilometer per uur. Rijdt een trein langzamer dan blokkeert het systeem niet automatisch als een rood sein wordt genegeerd.

Dit is een tekortkoming in de beveiliging van de NS die het treinsysteem in ons land onwaardig is. Passagiers moeten er zeker van zijn dat alles is gedaan om ongelukken te voorkomen. Kennelijk weten de NS en de overheid al jaren dat het systeem verouderd is, maar hebben ze nagelaten de juiste maatregelen te treffen.

Het moet nu niet weer jaren gaan duren voordat er een nieuw en veiliger systeem komt. Er dient nu snel gehandeld te worden. Anders slaan de pogingen om meer mensen de trein in te krijgen helemaal op niets, ook al is die vorm van vervoer in het algemeen vrij veilig.


Het dagblad De Telegraaf geeft onpartijdig nieuws, zonder gebonden te zijn aan enige staatkundige partij, kerkelijke richting of belangen- gemeenschap, uitsluitend in dienst van 's lands belang.

Artikel 3 der Statuten

Aow-gat

Wie niet zijn hele werkende leven aow-premie heeft betaald, wordt straks gekort op zijn uitkering. Wie dan tekort komt, kan vervolgens een beroep doen op de bijstand om de aow aan te vullen tot het minimum.

Het PvdA-Kamerlid Van Zijl is er achter gekomen dat veel allochtonen die op latere leeftijd naar ons land zijn gekomen, last hebben van dat tekort. Omdat ze vaak wel een klein aanvullend particulier pensioen hebben, komen ze voor een bijstandsuitkering meestal niet in aanmerking.

Het Kamerlid vindt dat onrechtvaardig en wil voor deze groep een aanvullende voorziening.

Een onzinnig voorstel. Als het aow-gat al opgevuld moet worden, dan dient dat te gelden voor alle aow'ers en niet alleen voor allochtone aow'ers. Dat is pure discriminatie, die, eenmaal doorgevoerd, tot grotere discriminatie van allochtonen leidt. Geen autochtoon zal dat immers aanvaarden.

Opvulling voor iedereen van dit aow-gat, dat in 1957 doelbewust is geschapen door een relatie te leggen tussen de hoogte van de aow en de duur van de betaling van de premie aow, is een kostbare zaak die de premies omhoog zal stuwen terwijl die vanwege de vergrijzing toch al omhoog moeten.

Bovendien is dat onrechtvaardig jegens diegenen die in het verleden ondanks verblijf in het buitenland altijd wel braaf hebben betaald. Die moeten dubbel betalen. Niet doen dus.





[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[Financiën]

[Xtra]