Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

woensdag
1 december 1999
 

[Cybercard]
[Vacatures]
[EUBOS.NL]
[Qxl]
[PC Thuis]
[Klik hier naar Matra Nortel]

Handbalsters op toeren

door Paul Hoes - GJOVIK, woensdag

De Nederlandse handbalsters hebben ook hun tweede poulewedstrijd op het WK in winst omgezet. Met de 26-16 op de in Noorwegen op ontdekkingsreis zijnde Australiërs deed Oranje zichzelf nog ruimschoots tekort. Spraakmakender dan de te verwachten overwinning is de eergisteren tegen Tsjechië opgelopen enkelblessure van Ana Razdorov. Ze startte het cruciale duel tegen Tsjechië, maar zag tot haar teleurstelling het hele WK verloren gaan toen ze zich vlak voor rust verstapte. De enkel is het onderwerp van de dag. Wordt Razdorov nog inzetbaar of is het WK definitief voorbij? De situatie laat zich moeilijk inschatten, maar verdere deelname lijkt onwaarschijnlijk. Razdarov zelf hoopt weer mee te kunnen doen vanaf de laatste groepswedstrijd tegen Wit-Rusland, waarin waarschijnlijk over de belangrijke derde plaats in de poule wordt beslist.


De Amsterdamse Natasja Burgers was in de tweede WK-wedstrijd opnieuw op schot. Tegen Australië scoorde de speelster van De Volewijckers vijfmaal voor Oranje.

FOTO: REUTERS

In het duel met Australië kon Razdorov makkelijk gemist worden. Australië is slechts deelnemer aan het WK omdat het wild card toebedeeld kreeg in het kader van de Olympische Spelen in Sydney 2000. Het qua stoere sporten traditierijke contingent kan niet bogen op enige handbalhistorie. Pas in 1991 werd een eerste vrouwenclubteam geformeerd, dat van armoede in de pas een paar jaar bestaande mannencompetitie moest meedraaien en maar direct tot nationaal team werd gebombardeerd. De Australische handbalbond kent momenteel niet meer dan vijfhonderd leden en is pas in 1997 het olympische programma serieuzer gaan benaderen. Het doet zijn uiterste best om net als Nederland het handbal te enten op de West-Europese en Scandinavische school, niet in de laatste plaats omdat de geboren Noorse Mari Edland een belangrijke bijdrage een de handbalontwikkeling down under heeft geleverd en dat nog doet.

Of het duel tegen Nederland de beoogde leerervaring voor de Australiërs is geweest, is nog maar de vraag. Oranje speelde voor de pauze ondermaats en hield het kansloze Australië langer in de buurt dan nodig: 14-9.

Ook na de onderbreking was het niet groots. Het spel bleef slordig en onrustig, maar de tegenstander was van een veel te mager kaliber om Nederland te verontrusten. Het leverde evengoed de twee belangrijke punten op en de ultieme wens op een snelle terugkeer van Razdarov.

Bondscoach Bouwer leek het na de zege op Tsjechië nog nauwelijks te kunnen bevatten, maar oogde gisteravond al wat meer zelfverzekerd. De 47-jarige Vleutenaar heeft met deze groep vanaf het nulpunt 2,5 jaar toegewerkt naar het toernooi der toplanden en het moet een pak van zijn hart zijn dat de vrouwen juist op het beslissende moment hun beste spel laten zien. Al die tijd stak hij zijn nek uit in het kritische en nauwelijks professioneel denkende handbalmilieu. Nu al kan hij een klein beetje een lange neus maken naar zijn criticasters. Hij bewijst het gelijk van zijn aanpak: meer trainen leidt tot meer succes.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.