Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

woensdag
1 december 1999
 

[EUBOS.NL]
[Cybercard]
[Vacatures]
[Klik hier naar Matra Nortel]
[PC Thuis]
[Qxl]

Stam wint ook
wereldbeker

Van onze Telesportredactie - TOKIO, woensdag

Jaap Stam bouwt in zijn anderhalf jaar durende Engelse avontuur een meer dan respectabele medailleverzameling op. Na eremetaal voor de FA Cup, de Engelse landstitel en de Europa Cup I kwam daar gisteren een medaille bij voor de wereldbeker in Tokio. De Nederlandse verdediger won gisteravond met zijn club Manchester United de intercontinentale beker door het Braziliaanse Palmeiras met 1-0 te verslaan.


Na de Europa Cup 1 veroverde Jaap Stam met Manchester United ook de wereldbeker voor clubteams.
FOTO'S: AP

Voor de Engelse club betekende het de eerste wereldbeker in de geschiedenis. Manager Sir Alex Ferguson heeft op de UEFA Cup na inmiddels alle beschikbare clubprijzen gewonnen met de Mancunians. In de 35e minuut scoorde Roy Keane de beslissende treffer uit een voorzet van Ryan Giggs.

In het hart van de verdediging speelde Stam een onopvallende wedstrijd. De beste man aan Engelse kant heette Mark Bosnich. De opvolger van de Deen Peter Schmeichel verijdelde het laatste kwartier drie 100% Braziliaanse kansen en lijkt zich daarmee eindelijk een beetje te verlossen van het Deense juk, wat hem al sinds de komst naar Manchester United parten speelt. Bosnich lijkt nu voor manager Ferguson onbetwistbaar nummer één. Eerder werd de Australiër zelfs op de bank gehouden door Raymond van der Gouw en kocht Manchester United tussentijds de Italiaan Taibib.

Bosnich vocht zich terug en frusteerde gisteren Palmeiras-aanvallers als Faustino Asprilla, Paolo Nunes, Alex, Oseas, Euller en Evair. De Brazilianen hadden het betere van het spel, meer balbezit, maar omdat de scherpte voorin ontbrak en Bosnich pal stond, werd de zwakke defensie van Palmeiras de ploeg fataal. Na de openingstreffer van Keane kreeg Giggs vlak na rust de beste kans de score te verdubbelen na een combinatie met invaller Dwight Yorke. De uit Wales afkomstige linksbuiten wilde het te mooi doen en plaatste de bal net naast het doel van Palmeiras. Giggs werd desondanks wel verkozen tot man van de wedstrijd en mocht daarvoor een auto in ontvangst nemen. Hieruit bleek dat de Japanse keuzeheren meer gecharmeerd waren van de hakjes van Giggs dan van de bepalende reddingen van Mark Bosnich.

Het succesvolle seizoen 1998/1999 is voor Manchester United met deze wereldbeker trouwens nog niet helemaal afgelopen. In januari staat namelijk een nieuwe FIFA Wereldbeker op het spel in Brazilië. Op uitnodiging van de wereldvoetbalbond komen de kampioenen van alle continenten naar Zuid-Amerika om in een toernooi uit te maken wie zich het sterkste clubteam van de wereld mag noemen. Voor Europa gaan uiteraard Manchester United, dat daarvoor zelfs de FA Cup opzij zette, en Real Madrid naar Brazilië.

In ieder geval sluiten Manchester United en Jaap Stam met het winnen van de laatste grote internationale prijs dit millennium af als sterksten van de wereld.

Manchester United (Eng) - Palmeiras (Bra) 1-0 (1-0). 35. Keane 1-0. Scheidsrechter: Krug (Dui). Toeschouwers: 53.372.

Manchester United: Bosnich; Neville, Stam, Silvestre en Irwin; Beckham, Keane, Scholes (74. Sheringham) en Butt; Solskjaer (46. Yorke), Giggs.

Palmeiras: Marcos; Arce, Junior, Junior Baiano en Roque Junior; Alex, Cesar Sampaio, Galeano (54. Evair) en Zinho; Nunes (77. Euller) en Asprilla (56. Oseas).






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.