[EUBOS.NL]
[Vacatures]

Roda met stip op drie

KERKRADE, woensdag

Roda JC klom gisteravond dankzij een 3-1 zege op MVV naar de derde plaats in de eredivisie. Overdreven vreugde bleef desondanks uit in Kerkrade. Daarvoor was de onmacht van de thuisploeg te groot, het verweer van de Maastrichtenaren te pover.

De laatste Limburgse derby op Kaalheide -Roda bouwt een nieuw stadion- leek voor rust al van alle spanning ontdaan. Na twintig minuten verloor MVV Tomasic. De verdediger, notabene gehuurd van Roda, ontving van arbiter Jol zijn tweede gele kaart. Op dat moment leidde de thuisploeg al met 1-0. Tchoutang had een knappe combinatie met Lawal al na twaalf minuten bekroond met een doelpunt.

MVV was het duel al gehavend begonnen. Trainer Koevermans miste zijn complete voorhoede. Emerson bleef aan de kant met een hamstringblessure en Perez zat de eerste van vier duels schorsing uit. Van de vervangers Kortchaquine en Gudjonsson, de IJslander debuteerde als huurling van het Belgische Genk, werd niets vernomen.

Aan de andere kant regende het kansen. Nog voor de openingstreffer had MVV-doelman Snelders knap gered op een schot van Van der Luer en een kopbal van Peeters. Met een man meer en een voorsprong in de rug bleef de tweede Roda-treffer in feite te lang uit. Lawal miste tot twee keer toe, eenmaal bracht verdediger Moonen op de lijn redding. Wat ook Valgaeren, de Belg die Vrede uit de basis houdt, en Doomernik niet lukten, deed uiteindelijk Zafarin. De rechtermiddenvelder schoot vier minuten voor rust raak, waarmee het duel beslist leek.

MVV, dat in zes uitduels welgeteld één punt verzamelde, kwam tien minuten na rust zo waar nog terug in de wedstrijd. Een misverstand tussen Roda-verdediger Rudge en doelman Kalac stelde Taiwo in de gelegenheid te scoren. Een wedstrijd werd het desondanks niet in Kerkrade. Daarvoor was MVV te machteloos, hoezeer het falende Roda ook meehielp.

Twintig minuten voor tijd ontdeed Lawal het duel van het laatste restje spanning. Van dichtbij schoot hij met hulp van MVV-routinier De Jong op aangeven van Van der Luer raak. Slechts invaller Van Houdt onderscheidde zich daarna nog. Hij raakte de lat boven Snelders.

Roda JC - MVV 3-1 (2-0). 12. Tchoutang 1-0, 41. Zafarin 2-0, 56. Taiwo 2-1, 71. Lawal 3-1. Scheidsrechter: Jol. Toeschouwers: 6500. Rode kaart: 20. Tomasic (MVV, 2x geel). Gele kaart: Doomernik, Van Haaren (Roda JC), Taiwo (MVV).

RODE JC: Kalac 5.5, Luijpers 6, Rudge 6, Valgaeren 7, Van Haaren 6.5, Zafarin 6 (Van Houdt -), Doomernik 7, Van der Luer 7, Tchoutang 6, Peeters 6, Lawal 6.5.

MVV: Snelders 5.5, Plum 6, Tomasic - (Moonen 5.5), Karapinar 4 (Kociski 6), Caers 6, De Jong 7, Joordens 6, Taiwo 6, Kortchaguine 6, Gudjonsson 7.

Rapporteur: Peter Kemper