Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

woensdag
1 december 1999
 

[PC Thuis]
[Qxl]
[EUBOS.NL]
[Klik hier naar Matra Nortel]
[Vacatures]
[Cybercard]

Vitesse heeft zijn verlosser

door Sieb Oostindie - ARNHEM, woensdag

Bij Vitesse roepen ze hun ambities van de daken. Daar is niets mis mee, maar binnen het Gelredome en op het oude Monnikenhuize stormde het de laatste jaren en vlogen de trainers er met de regelmaat van de klok uit. Karel Aalbers werd daarbij steevast aangewezen als hoofdschuldige. "Wij hebben altijd goed nagedacht over de achtergronden daarvan. Elke trainer, waar we op stuk zijn gegaan, had zijn eigen verhaal. Vergeet echter niet, dat wij een stormachtige ontwikkeling hebben doorgemaakt. Vitesse heeft niet de geschiedenis van een Ajax of Feyenoord en dus ook geen vierde en vijfde colonne, die een natuurlijke waarborg vormen om de juiste keuze te maken", zei Aalbers gisteren na de presentatie van Ronald Koeman. Een keuze, die alleen al de juiste is omdat hij in het Nederlandse voetbal een onaantastbaar instituut is dat ook nog eens goed ligt bij het volk.


Onder een geweldige belangstelling is Ronald Koeman gistermiddag officieel als nieuwe trainer van Vitesse geïnstalleerd. "Ronald brengt eenvoudig een stuk topsportcultuur binnen," zei de verheugde voorzitter Karel Aalbers over de opvolger van Herbert Neumann.
FOTO: JAN STAPPENBELD

De persoon Koeman alleen al zal zodoende binnen de bewogen club een hoop onrust van buitenaf weg kunnen zeven. "Maar dat is niet de hoofdreden. Het gaat in eerste instantie om de kwaliteit", benadrukte Aalbers. "Ons stadion is een bewijs, dat wij het op een andere manier moeten doen dan de traditionele top. Dat 'anders' is nog weleens onbegrepen, en lokt kennelijk bewust of onbewust kritiek uit. Wij hadden nu veel behoefte aan een type trainer met zodanig veel kwaliteiten en uitstraling in het topvoetbal, dat hij Vitesse een stapje hogerop kan brengen. Ronald brengt eenvoudigweg een stukje topsportcultuur binnen."

Dat Koeman het mondaine en heerlijke klimaat van Barcelona verruilde voor Arnhem, verraste velen. Terwijl in de binnenstad bij hotel/restaurant/café Old Inn de steak Koeman met Bettina-saus a ƒ29,95 werd aangeboden (zijn echtgenote heet overigens Bartina, red.), legde het voormalige kanon uit, waarom hij aan de stap toe was. "Het leven en werken daar was fantastisch. Maar je vraagt je af, wat het beste is voor je loopbaan. Je kiest het goede moment om op eigen benen te gaan staan. Vitesse is een club in beweging en dat is voor mij een enorme uitdaging. Dat er hier trainers ontslagen zijn zegt me niets. Ik heb honderd procent vertrouwen in mezelf en heb intussen genoeg ervaring opgedaan".

Koeman begint per 1-1-2000 voor twee en half jaar en krijgt als eerste Den Bosch voor zijn kiezen. Hij gaat de lat op zijn hoogst leggen als hij volgend seizoen met de naar eigen inzicht samengestelde selectie aan het werk gaat. Hij verzekerde, het publiek niet te willen vervelen en verzorgd voetbal na te gaan streven. Van een terugkeer op termijn naar Barcelona is officieel geen enkele sprake. "Er zit geen enkele clausule in mijn contract. Ook als Barcelona zich na 1,5 jaar bij mij meldt, ben en blijf ik Vitessenaar."

Niettemin zit een terugkeer naar Nou Camp op termijn in het vat. Hij zei dat slechts indirect. "Ik heb als speler het hoogste niveau gehaald. Ik denk het ook als trainer te kunnen halen." Mogelijk, dat Barça hem ook daarom zonder afkoopsom losliet. In ieder geval waren het trainer Van Gaal en president Nunez die Koeman afgelopen vrijdag na het akkoord met Vitesse als eerste belde. Zaakwaarnemer Ger Lagendijk: "Het is gedurfd van Vitesse om hem aan te stellen, want hij krijgt een groot mandaat. Net als elke andere trainer overigens. Ronald wilde na alle verhalen de zaak weleens door een andere bril bekijken. De situatie is vergelijkbaar met die van Aad de Mos, toen hij onder Cordier bij KV Mechelen begon. Daar werd ook vreemd tegenaan gekeken, maar er is niets mis met een club met ambitie. Toen Johan Cruyff de tribune afdaalde om naast Leo Beenhakker te gaan zitten, zei hij feitelijk: zo, nu ga ik het doen. Dat doet Ronald nu ook. Er staat hier een prachtig stadion, de infrastructuur is goed. Tot nu toe is Barça de droom van Ronald geweest, maar nu wordt hij geïnfecteerd met een ander infuus. Dat kan best eens uitlopen op een langer verband dan de afgesproken twee en half jaar. Zaterdag stond het als volgt in de Spaanse kranten: Cruyff: het verleden; Van Gaal, het heden; en Koeman, de toekomst. De medewerking van Nunez wees op respect. Dat telefoongesprek ging dan ook in de sfeer van: 'We will meet again'."

Voorlopig is het echter Vitesse dat de klok slaat. Koeman kwam niet voor een appel en een ei naar Gelderland en moet de hooggespannen verwachtingen met knap voetbal in gaan lossen. Aalbers gaf tot slot de situatie aardig weer met: "We hebben Ronald naar onze financiële mogelijkheden laten zien, dat we hem verschrikkelijk graag wilden hebben. Maar hij op zijn beurt heeft laten zien, dat hij verschrikkelijk gemotiveerd is om hier te beginnen".






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.