Van een onzer verslaggeefsters - IJMUIDEN, woensdag
De vakbonden en werknemers van IJmuiden Lange Producten (IJLP), een divisie van het voormalige Hoogovens, zijn furieus over de voorgenomen sluiting van het bedrijfsonderdeel. Volgens de bonden was al ver voor de fusie met British Steel besloten de handen van de kwakkelende staalfabriek af te trekken, terwijl het personeel werd voorgehouden dat het besluit nog genomen moest worden.
De vlam sloeg echt in de pan toen maandagavond via regionale media bekend werd dat de beslissing om niet in lange producten te investeren al voor de fusie was genomen. "Het is gewoon schandelijk hoe er richting personeel is gehandeld", roept Jos Duynhoven van FNV Bondgenoten met afgrijzen. "Twee jaar lang hebben ze tegen het personeel en de vakbonden gezegd dat er aan investeringsplannen werd gewerkt, en nu komen ze met dit besluit. Daardoor voelen de mensen zich extra belazerd."
Toch had Duynhoven al langer het gevoel dat er iets niet in de haak was: "In 1997 werd voor zo'n 1 miljard geïnvesteerd in een nieuwe gecombineerde giet-walsinstallatie. Hierdoor zou er onvoldoende ruw ijzer overblijven voor de staalfabriek Lange Producten, dit zijn staalbalken van zo'n 12 meter lang en 20 cm breed, waarvan onder meer krukassen voor vrachtauto's worden gemaakt."
Duynhoven: "De divisie zou of moeten sluiten of er zouden investeringen
van tientallen miljoenen guldens moeten komen. Besloten werd tot het laatste.
Het toenmalige Hoogovens ging op zoek naar een partner en vond die: British
Steel. Tijdens de eerste verkennende gesprekken werd echter al besloten
om niet verder te gaan met Lange Producten. Waarschijnlijk hebben ze gewacht
tot een wat gunstiger moment om het bekend te maken. Als ze dit te midden
van de fusie hadden gedaan, dan zou er te veel kritiek zijn losgebarsten."
Hoogovens ontkent dat het besluit al eerder is genomen. "Het past in een strategie die al langer bekend is. We hebben lang naar partners voor IJPL gezocht. Maandag is de knoop pas doorgehakt."
Corus, ontstaan uit een fusie tussen Hoogovens en British Steel, maakte maandag bekend IJLP af te bouwen om in 2001 definitief de deuren te sluiten. Oorzaken zijn: een sterk wisselende markt, te weinig verdiensten en IJPL zou niet meer in de strategie passen. Voor analisten, die Corus op de voet volgen, kwam de beslissing toch als een verrassing. Binnen een fusie-bedrijf dat nog aan zijn strategie werkt, kan echter van alles worden verwacht, constateert Geert-Jan Hoppers van Stroeve Effectenbank. "Ik zal er ook niet van opkijken als het opeens de aluminium-activiteiten af zal stoten. Binnen het fusie-bedrijf is dit opeens een heel klein onderdeeltje geworden, waardoor het misschien interessanter zou zijn voor een ander bedrijf."
Hij vindt het zuur om te constateren dat het personeel aanvankelijk blij was met de fusie. Samen staan we sterk tegenover de concurrentie met het Verre Oosten, was de gevleugelde gedachte. Toch heeft juist deze concurrentie het bedrijfsonderdeel IJPL de das omgedaan. Vooral op het gebied van deze basisproducten leed het bedrijf sterk onder de Aziatische concurrentie.
Het uiteindelijk doel is nu zo min mogelijk kosten te maken, ook op
het gebied van personeel, voorspelt Hoppers. Hij kan zich dan ook niet
precies voorstellen hoe Corus de belofte wil waarmaken dat er van gedwongen
ontslagen geen sprake zal zijn. De 590 betrokken werknemers zouden volgens
de gigant intern herplaatst kunnen worden. Vakbondsman Duynhoven vreest
dat als gevolg van de sluiting van IJPL er ook nog 150 banen bij ondersteunende
afdelingen op de tocht staan.