Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

woensdag
1 december 1999
 

[BOL]
[Veilinghal]
[TopCarrieres]
[PC Thuis]
[ABN AMRO]
[V & L informatica]
[EUBOS.NL]

KPN komt met supersnelle
toegang tot het internet

Van een onzer verslaggevers - AMSTERDAM, woensdag

KPN Telecom gaat haar klanten de mogelijkheid van supersnel internetten bieden. Tien tot vijftien keer zo snel als ISDN, zegt Paul Smits, KPN chief operating officer en binnenkort de opvolger van bestuursvoorzitter Wim Dik.

De hoge snelheden zijn te danken aan de invoering van ADSL-techniek, wat staat voor Asymmetric Digital Subscriber Line. Dat is een techniek om snel gegevens te versturen via de gewone bestaande analoge telefoonlijn. Lange wachttijden op het internet zijn dan voorbij, verzekert Smits, die gisteren de langverwachte introductie van het supersnelle KPN-netwerk Mxstream aankondigde.

De hoge snelheid op een normale telefoonlijn is mogelijk doordat ADSL gebruik maakt van de zogenaamde asymmetrische breedbandverbinding. Asymmetrisch wil zoveel zeggen dat er meer capaciteit beschikbaar is voor het ontvangen van informatie dan voor het versturen van informatie. Want in de praktijk zal een gebruiker van het internet meer informatie naar zich toe willen halen dan dat hij of zij verstuurt.

Komt men bij de gewone (analoge) telefoonlijn niet verder dan 56 kilobit per seconde, bij ISDN is dat maximaal twee keer 64 Kb/ps (bij gebruik van beide lijnen). Mxstream daarentegen maakte een snelheid van 256/1024 Kb/ps mogelijk: 256 Kb/ps om te versturen, 1024 om te ontvangen.

Ten opzichte van het internet via de kabel heeft Mxstream volgens KPN een aantal voordelen. Hoe druk het ook is op het internet, er is volgens de aanbieders altijd voldoende capaciteit in het netwerk voor de klanten. Net als bij de kabel staat de lijn voor het internet altijd open: de verbinding wordt dus niet afgesloten. Daarnaast is Mxstream technisch volledig geschikt gemaakt om verschillende dienstaanbieders op het netwerk toe te kunnen laten. Daardoor hebben consumenten de vrijheid om de dienstaanbieder te kiezen die hen het beste past.

Niet iedereen zal echter van het nieuwe net gebruik kunnen maken. Landendekkend zal ADSL zelfs mogelijk nooit worden, denkt de KPN-topman. Per telefooncentrale wordt bekeken of er genoeg potentiële gebruikers zijn, zodat de dienst rendabel is. Vooralsnog beperkt KPN het snelle internet tot de grote steden, in maart zouden daarbij de inwoners van Utrecht, Amsterdam en Rotterdam de eerste gebruikers kunnen zijn. Tegen het einde van volgend jaar zouden alle grote en middelgrote steden aangesloten moeten zijn. Daarvoor zijn dan rond 180 centrales voor de nieuwe techniek aangepast.

KPN heeft inmiddels met verschillende internetaanbieders afspraken gemaakt over het aanbieden van de nieuwe techniek. Niet alleen KPN-dochters Planet Internet en XS4ALL komen er begin volgend jaar mee, ook met World Online en Sonera is een overeenkomst gesloten.

ADSL is vooral interessant voor de zware gebruikers. Een abonnement gaat in zijn eenvoudigste vorm bij XS4All ƒ99 per maand kosten: ƒ50 voor het abonnement op Mxstream aan KPN, plus ƒ49 voor XS4All. Daarbovenop komt dan nog eens ƒ650 voor de aanschaf (plus montage) van de speciale ADSL-modem en een splitter. Die splitter dient om het dataverkeer van het telefoonverkeer te scheiden. De telefoonlijn blijft op die manier altijd beschikbaar, zelfs als er data wordt verstuurd.

Volgend jaar zal overigens een doe-het-zelf pakket met modem op de markt komen dat ƒ325 kost. Volgens KPN zal de installatie van een Mxstream aansluiting beter gaan dan bij ISDN. Daar ging (en gaat) nogal eens het nodige mis, afspraken werden niet nagekomen, apparatuur werd incompleet afgeleverd, monteurs konden technische problemen niet oplossen, e.d. "Op die gang van zaken zijn we echt niet trots. Bij Mxstream zal dat niet zo zijn. Daar hebben we gekozen voor een voorzichtiger invoering. Kwaliteit gaat daar boven kwantiteit", aldus een woordvoerder.

Naast het consumentenabonnement van ƒ50 heeft KPN ook nog abonnementen voor de zakelijke markt, die nog meer snelheid op het internet willen. Daarbij lopen de abonnementsprijzen tot ƒ100 per maand op (exclusief het bedrag dat aan de provider moet worden betaald. Die prijzen zullen naar verwachting snel dalen.

KPN investeert in de nieuwe techniek tot 2003 een bedrag van ƒ1,5 miljard. Eind volgend jaar denkt de onderneming 100.000 klanten voor de nieuwe dienst te hebben. Hoe snel dat aantal zal groeien weet Smits niet. "De hele internetbranche groeit als een jonge hond. Soms zijn de voorpoten groter dan de achterpoten." Het nieuwe, door Cisco Systems aangelegde net heeft in ieder geval ruimte voor 4 miljoen gebruikers.

Via Mxstream is de snelheid tenminste tien keer zo hoog als bij ISDN.

FOTO: BERT WIERINGA

KPN mag tarieven van Opta verhogen

DEN HAAG, woensdag

KPN mag concurrenten die gebruik maken van het KPN-net, hogere prijzen in rekening brengen. Telecom-toezichthouder Opta stemt in met de prijsvoorstellen voor interconnectietarieven die KPN op basis van de te verwachten kosten tot juli 2000 heeft gedaan.

De Opta twijfelt echter aan de opgaaf van de kosten over de periode juli 1998-juli 1999. "KPN wil de definitieve tarieven hoger hebben, omdat zij zegt meer kosten te hebben gemaakt. Wij hebben op sommige punten twijfel over de hoogte van die kosten", aldus een Opta-woordvoerder. Hij verwacht dat er nog voor het eind van het jaar duidelijkheid is. Als de Opta de hogere claim van KPN wel goedkeurt, kunnen de concurrenten nog een rekening verwachten.

Opta stelt de tarieven die KPN in rekening mag brengen, een jaar vooruit voorlopig vast. Na afloop komt de definitieve vaststelling, op basis van de werkelijk gemaakte kosten.

KPN mag nu de meeste interconnectietarieven verhogen. Voor nationaal mag er 7 procent bij. Voor regionale interconnectie gaat de prijs 4 procent en voor lokale interconnectie 6 procent omhoog.

Carrierselectbedrijven, die hun telefoondiensten aanbieden met een viercijferige code die altijd met 16 begint, moeten voor nationale aansluiting 3 procent meer betalen. Voor regionale en lokale interconnectie blijven hier de tarieven gelijk. De prijs die KPN maandelijks in rekening brengt voor de koppeling van het net van de concurrent aan dat van KPN zal 8 procent dalen.

 






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.