Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

woensdag
1 december 1999
 

[TopCarrieres]
[V & L informatica]
[BOL]
[ABN AMRO]
[EUBOS.NL]
[PC Thuis]
[Veilinghal]

Brinkhorst botst
met Kamer over
melkquota-plan

Van onze parlementaire redactie - DEN HAAG, woensdag

Minister Brinkhorst (Landbouw) is gisteren keihard in aanvaring gekomen met de Tweede Kamer over zijn plannen om het huren en verhuren van melkquota aan banden te leggen en een melkquotumbeurs op te richten.

De D66-bewindsman wil dat melkveehouders straks maximaal twee jaar en ten hoogste tien procent van hun melkquotum, ofwel het recht om een bepaald aantal liters melk te produceren, mogen verhuren. Overigens zal het melkquotum in 2008 helemaal worden afgeschaft.

Een Kamermeerderheid van PvdA, CDA, GroenLinks en de kleine christelijke partijen eist echter van de D66-bewindsman dat hij met een overgangsregeling komt voor de kleine boeren, die door deze maatregel financieel in de knel komen te zitten.

Veel kleine melkveehouders kunnen het hoofd juist boven water houden doordat zij een deel van hun melkquotum kunnen verhuren. "Er moet een sociaal vangnet voor bepaalde boeren komen", aldus CDA-Kamerlid Atsma.

Brinkhorst liet vervolgens weten dat hij over deze Kamerbrede wens zal nadenken en volgende week een aangepast voorstel zal presenteren. "Ik wil niet tekort doen aan de sociale dimensie, maar benadruk dat de huidige tien-procent-regeling wel overeind blijft staan. De melkquotumregeling is er voor de actieve melkveehouders en niet zoals nu vaak het geval is voor de inactieve", aldus de bewindsman.

Daarnaast ziet een grote meerderheid in de Kamer, waaronder VVD, CDA en GroenLinks, niets in het voorstel van Brinkhorst om een melkquotumbeurs op te richten. Volgens de Kamer heeft de oprichting van een dergelijke beurs niet tot gevolg dat de prijzen van de melkquota zullen dalen en dat was juist het beoogde doel.

Brinkhorst erkent dat de prijsdaling gering zal zijn, maar wijst erop dat het grote voordeel van een quotumbeurs is dat de alle transacties transparant worden. Maar de VVD bestrijdt dat. "Een databank waar elke transactie wordt geregistreerd is beter dan de oprichting van een bureaucratische quotumbeurs", meent VVD-Kamerlid Oplaat.

Volgens Brinkhorst is een databank juist ondoorzichtig. "De partijen zijn bij een databank niet verplicht om een prijs in te voeren. Wat heb je dan aan de data die daar worden ingevoerd", aldus de D66-bewindsman, die erop wijst dat juist de land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland op een quotumbeurs aandringt.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.