Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

woensdag
1 december 1999
 

[BOL]
[Klik hier naar Matra Nortel]
[Scoot]
[CMG]
[Belastingdienst]
[Compu'Train]
[ABN AMRO]
[Eurocard/Mastercard]

Voorarrest Zwarte Cobra beëindigd

door John van den Heuvel - AMSTERDAM, woensdag

De van grootscheepse drugshandel verdachte Henk Orlando R., alias de Zwarte Cobra, kreeg gisteren van de Amsterdamse rechtbank een aardige 'sinterklaas-surprise' in de schoot geworpen.

Tijdens een proforma-zitting beëindigde de rechtbank onverwachts het voorarrest van R., die door justitie als één van de belangrijkste drugsbaronnen van ons land wordt gezien.

Pijnlijk
De Amsterdamse rechters namen de tamelijk ongebruikelijke en voor het OM pijnlijke beslissing, omdat ze de kans groot achten dat de eventuele straf die de Zwarte Cobra krijgt opgelegd, niet langer is dan de tijd dat hij in voorlopige hechtenis heeft gezeten.

Henk R. werd in januari 1998 in Spanje gearresteerd en dit jaar aan ons land uitgeleverd. Het OM in de hoofdstad verdenkt hem ervan een drugsbende te hebben geleid, die op grote schaal hasj en cocaïne naar Engeland smokkelde. Het ging daarbij onder meer om een partij van vierhonderd kilo soft- en honderd kilo harddrugs.

Volgens R.'s advocaat mr. P. Doedens heeft het OM niet voldoende bewijs op tafel kunnen krijgen om de beschuldigingen dat zijn cliënt een drugsbende heeft geleid hard te maken. Zo herkende één van de belangrijkste getuigen, een Nederlandse vrachtwagenchauffeur die transporten voor R. zou hebben verzorgd, zijn 'opdrachtgever' niet van politiefoto's.

Lange adem
Het openbaar ministerie reageerde gisteren gelaten op de vrijlating van de Zwarte Cobra. "De rechtbank was kennelijk in een sinterklaas-stemming. Maar de zaak is nog niet voorbij, want de zitting in februari gaat gewoon door. Dit is voor R. uitstel van executie. Onze adem is lang", aldus een woordvoerder van het Amsterdamse parket.

Justitie is al jaren zeer gebrand op de Zwarte Cobra, die er tot op heden steeds in slaagt langdurige gevangenisstraffen te ontlopen. Hij werd in 1993 al eens gearresteerd wegens drugshandel, maar kwam na een jaar vrij omdat de Utrechtse politie omstreden opsporingsmethoden had verzwegen.

Ook werd hij verdacht van betrokkenheid bij xtc-productie. R. trad in 1995 tijdens het proces tegen de Hakkelaar op als getuige. In 1997 ontsnapte hij aan de dood, toen een 'moordcommando' uit de onderwereld hem met kneedbommen naar de andere wereld wilde helpen. De politie verijdelde de moordaanslag.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.