Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

woensdag
1 december 1999
 

[Eurocard/Mastercard]
[Scoot]
[BOL]
[Belastingdienst]
[CMG]
[ABN AMRO]
[Klik hier naar Matra Nortel]
[Compu'Train]

Naar Canada uitgeweken
boeren mikpunt
fiscus

door Rob Sebes - GRONINGEN, woensdag
De vele boeren die met een belastingschuld naar Canada zijn geëmigreerd, mogen bij een bezoek aan Nederland onmiddellijk voor maximaal een jaar "in gijzeling" worden genomen door de Nederlandse staat.

Dat heeft de rechtbank in Groningen bepaald, zo meldt de fiscale nieuwsdienst Fiscaal up to Date in Den Haag.

Miljoenenschuld
De Belastingdienst is zeker van plan gijzeling te overwegen zodra deze boeren voet op Nederlandse bodem zetten, bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Financiën. "Dat is een mogelijkheid waarmee wij ernstig rekening houden."

Het gaat volgens Financiën om tenminste 92 boeren en hun gezinnen die de afgelopen jaren met een gezamenlijke belastingschuld van 36 miljoen gulden naar Canada zijn vertrokken. Al meer dan twee jaar eist de Belastingdienst dit bedrag zonder al te veel succes op.

Volgens de fiscus hebben de boeren hun bedrijf in Nederland verkocht zonder belasting te betalen over de hierbij behaalde winst. De boeren vertrokken met de noorderzon en de Canadese autoriteiten grepen niet in.

Echtpaar
De Groningse rechtbank deed uitspraak in een zaak van een boerenechtpaar uit Lutjegast, dat inclusief kosten en rente een belastingschuld van ruim 500.000 gulden heeft.

Dit echtpaar emigreerde in 1994 naar Canada, nadat de boerderij en de veestapel voor bij elkaar ruim 2,1 miljoen gulden waren verkocht. Over de behaalde winst bij deze verkoop moest een belastingaanslag van 467.000 gulden worden betaald. Volgens de fiscus is dit echtpaar nooit bereid geweest deze belastingschuld te voldoen, terwijl het in Canada wel over een gigantisch eigen vermogen beschikte.

Tijdens de rechtszaak heeft het boerenechtpaar voorgesteld alsnog de schuld te voldoen met een betalingsregeling van tien jaar. De rechtbank is hier echter niet mee akkoord gegaan. De rechter betwijfelt of het echtpaar werkelijk de gehele belastingschuld wil betalen. De fiscus heeft recht op het gehele bedrag ineens, aldus de rechtbank.

Aanpassing
Begin 1999 is het belastingverdrag tussen Nederland en Canada aangepast. Voor nieuwe gevallen van geëmigreerde boeren met een belastingschuld gaan de Canadese autoriteiten medewerking verlenen aan de Nederlandse fiscus.

Dit betekent dat de boeren in principe in Canada kunnen worden vervolgd. Mocht dat om uiteenlopende redenen niet lukken, dan kunnen ook zij bij terugkeer in Nederland worden aangehouden en gegijzeld.

Dit jaar emigreren tenminste negentig boerengezinnen naar Canada. Vorige week meldde LTO Vastgoed, onderdeel van de regionale landbouworganisatie GLTO, dat dit een verdubbeling is van het aantal dat vijf jaar geleden voor een bestaan in Canada koos.

De boeren houden Nederland voor gezien omdat ze de regels hier te streng vinden. Onder de emigranten die begin volgend jaar vertrekken, bevindt zich tweevoudig Elfstedentocht-winnaar Evert van Benthem met zijn gezin.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.