Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

woensdag
1 december 1999
 

[BOL]
[Klik hier naar Matra Nortel]
[CMG]
[ABN AMRO]
[Scoot]
[Belastingdienst]
[Compu'Train]
[Eurocard/Mastercard]

Filmmuseum weigert
verhuizing naar Maasstad

door M. R. Ziegler - AMSTERDAM, woensdag

Amsterdam en Rotterdam maken zich op voor een stevige ruzie over het Beeldinstituut waarvoor het gebouw Las Palmas op de Kop van Zuid in Rotterdam de beste papieren dacht te hebben.

Nu gisteren het Filmmuseum in het Amsterdamse Vondelpark resoluut weigerde naar Rotterdam te verhuizen en het Prins Bernhard Cultuurfonds slechts een bescheiden kapitaal uittrekt voor één nieuw instituut, zijn de poppen aan het dansen.

Conflict
"Ik ben bang dat dit tot een conflict leidt," was de eerste reactie van de Rotterdamse wethouder Hans Kombrink. De Tweede Kamer gaat morgenmiddag de vers ontstane situatie bespreken.

Het Prins Bernhard Cultuurfonds kan of wil geen keus maken wanneer het gaat waar het toekomstige beeld-instituut, het Nederlandse museale centrum voor fotografie, film en nieuwe media moet worden gevestigd. In het gebouw Las Palmas te Rotterdam of in het Amsterdamse Sweelinck-conservatorium.

Het fonds heeft namelijk besloten niet het gehele Wertheimer-legaat, gegroeid tot 23 mln. gulden, maar een vijfde daarvan ter beschikking te stellen.

Deze ruim 4,5 mln. gulden mogen bovendien alleen worden besteed aan de inrichting, niet voor de aankoop van een gebouw. Het Cultuurfonds brengt het restant van de Wertheimer-miljoenen onder in een stichting dat per jaar fotografische projecten in de amateur- en beroepssector zal financieren.

Financiering
Aangezien het de verwachting was dat het totale legaat, of een substantieel deel ervan, aan Las Palmas zou toe vloeien, komt de financiering van het project op losse schroeven te staan.

Bovendien kreeg gisteren het vermoeden dat het Filmmuseum niet naar de Maasstad wilde, plotseling handen en voeten met een verklaring, waarin het Filmmuseumbestuur zich onomwonden verzet tegen een integratie met een Instituut voor Beeldcultuur in Rotterdam.

Het bestuur ziet beleidsmatig, organisatorisch en financieel geen wezenlijke meerwaarde in de Rotterdamse plannen. Bovendien worden onvoldoende garanties gegeven voor een zelfstandig voortbestaan van het Filmmuseum op langere termijn, aldus het bestuur. Het wijst er fijntjes op dat belangrijke filminstellingen, filmbedrijven, cineasten en opleidingen al jaar en dag in Amsterdam huizen.

 






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.