&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">
dinsdag
30 november 1999

Defensie

Minister De Grave (Defensie) is er met zijn Defensienota in geslaagd de Nederlandse krijgsmacht door uitbreiding van het aantal parate troepen sneller en flexibeler inzetbaar te maken. Gezien de veelsoortige bedreigingen waarmee het leger bij vredesoperaties te maken kan krijgen en de hoge werkdruk, is dat geen overbodige luxe.

Tegelijk wordt met een reeks van maatregelen gepoogd het personeelsbeleid te verbeteren opdat ook het leger in een steeds krapper wordende arbeidsmarkt aan de juiste mensen kan komen. Ook dat is winst.

Een probleem blijven de financiën. Betwijfeld moet worden of het nu uitgetrokken geld voldoende is om alle doelstellingen te kunnen betalen. Bovendien dreigen er nieuwe kosten.

Zo moet ons land meedoen met de ontwikkeling van de Europese defensie waarover de nota wel erg summier is. Ook moet rekening worden gehouden met nieuwe bedreigingen van het eigen grondgebied, doordat meer landen en terroristische organisaties over raketten en chemische en bacteriologische wapens beschikken.

Op termijn is een verhoging van het Defensiebudget onontkoombaar om te voorkomen dat anders de broodnodige investeringen het kind van de rekening zijn. Intussen moet de voorgestelde vermindering van het aantal F16-gevechtsvliegtuigen wel van tafel.


Het dagblad De Telegraaf geeft onpartijdig nieuws, zonder gebonden te zijn aan enige staatkundige partij, kerkelijke richting of belangen- gemeenschap, uitsluitend in dienst van 's lands belang.

Artikel 3 der Statuten

Spaarzaam

De fiscaal gunstige regelingen voor spaarloon en premiesparen zijn zeer populair. Meer dan twee miljoen werknemers doen aan de regelingen mee.

Deze populariteit doet de regelingen de das om. De miljarden aan spaargeld leveren de belasting niets op. Minister Zalm en staatssecretaris Vermeend (Financiën) hebben daarom voorgesteld de regelingen te halveren.

Tegen de voorgestelde halvering is nogal wat in te brengen. De gunstige aspecten van spaarloon en premiesparen droegen mede bij aan de bereidheid van werknemers om matiging van de brutolonen te accepteren. Die bereidheid kan nu verminderen.

Bovendien toont de overheid zich weinig betrouwbaar als een maatregel wegens succes wordt afgeschaft.

Zalm en Vermeend (nota bene de uitvinder van de regelingen) hebben nu een plannetje om spaarloon en premiesparen te behouden. De regelingen blijven bestaan, maar de voorgestelde bezuiniging (à ƒ500 miljoen) wordt behaald door de werkgever extra te belasten.

Zalm en Vermeend zijn gul op andermans kosten; de werkgever een sigaar uit eigen doos uitdelen.

Als Zalm en Vermeend serieus zijn met hun idee om spaarloon en premiesparen in stand te houden (en daar is alle reden voor), moeten zij een andere financiering vinden. Bij de meevallers van afgelopen weken is er mogelijk ruimte.





[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[Financiën]

[Xtra]