Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

dinsdag
30 november 1999
 

[Klik hier naar Matra Nortel]
[Qxl]
[PC Thuis]
[Cybercard]
[Vacatures]

Edwin Grünholz stopt als zaalvoetbalinternational
en luidt noodklok

DEN HAAG, dinsdag

De noodkreet komt recht uit zijn hart. "Er moet heel snel actie worden genomen bij het nationaal zaalvoetbalteam. Het is nu al niet veel soeps, maar als ze op deze manier blijven aanmodderen, zakt het helemaal naar een bedenkelijk niveau." De 30-jarige Edwin Grünholz, beter bekend als de beste zaalvoetballer van Nederland, protesteert tegen de huidige gang van zaken rond het Nederlands zaalvoetbalteam en gaat daarom niet in op de uitnodiging voor het met 320.000 gulden gedoteerde Tiger 5's-zaalvoetbaltoernooi in Singapore.

Hij speelt nooit meer voor het Nederlands team. "Eigenlijk zouden nog drie of vier internationals moeten kappen. Dan zou de KNVB meteen doorhebben dat het menens is."

Edwin Grünholz heeft volop tijd voor zijn zeven maanden oude dochter nu hij niet meegaat naar Singapore, waar het Nederlands zaalvoetbalteam speelt.

FOTO: JOS VAN LEEUWEN

Van het laatste wereldkampioenschap, een half jaar geleden, hield hij een nare bijsmaak over. "Ik stond op Schiphol met zo'n rottig gevoel. Het klopte van geen kanten wat daar in Spanje gebeurde. Honderden regeltjes moest ik uit mijn hoofd leren over alles wat ik niet mocht. Dat was tot daar aan toe. Veel erger was de sfeer binnen de lijnen. Er waren en dat is de laatste jaren meer regel dan uitzondering twee kampen: een groep jongens die zich liet leiden door creativiteit en lef en een groep die deed wat bondscoach Nico Spreij hen opdroeg. Een deel liep gefrustreerd rond. Tot overmaat van ramp legde Spreij het spel volledig aan banden. Spelen vanuit taken, heet dat. Maar als je maar zes keer per jaar traint, is het niet logisch om vanuit een systeem te werken. Op het EK wonnen we maar één wedstrijd. Pfff... Je moet de jongens gewoon de vrijheid geven. Met creativiteit, intuïtie en initiatief word je misschien geen wereldkampioen, maar je speelt in ieder geval beter dan Oranje nu speelt."

Bondscoach Spreij vraagt geduld

De tong van de ras-Hagenees zit los. "Mijn kritiek gaat veel verder. De laatste jaren gaat het zaalvoetbal razendsnel achteruit. Waar zijn de regioteams van Den Haag en Amsterdam gebleven? Waar zijn de jeugdafdelingen van Oranje? Het enige team dat momenteel 'iets' uitstraalt, is het Haagse Trimeur. Toevallig speel ik daar ook. Trimeur is een uitzondering en heeft een duidelijk beleid. En wat doet de KNVB? Die frustreren Trimeurs Europese aspiraties. Schema's en toernooien worden niet doorgegeven. We worden nergens aangemeld, moeten alles zelf regelen."

Maar dat wil je toch ook? Als de bond of de bondscoach zich ermee bemoeit wordt het volgens jou toch niets?

"Klopt. Ik ben niet gecharmeerd van hun optredens. Als ik het voor het zeggen krijg, zouden er in het hele Nederlandse zaalvoetbal razendsnel veranderingen worden doorgevoerd. Maar ze zullen mij wel niet als bondscoach vragen. Daarvoor heb ik in mijn leven al tegen teveel schenen getrapt. Het enige dat ik momenteel kan is mijn stem verheffen. Het is toch de stem van Edwin Grünholz. In het zaalvoetbal niet de minste. Als één of andere boterletter dit nou zou zeggen..."

• Het Nederlands zaalvoetbalteam opent het Tiger 5's-zaalvoetbaltoernooi in Singapore woensdag in poule B tegen Korea. Twee dagen later speelt het Nederlands team tegen de Verenigde Staten. In poule A zijn Spanje, Italië en Singapore ingedeeld en poule C bestaat uit Brazilië, Frankrijk en Maleisië. De finales zijn volgend weekeinde. De winnende ploeg verdient 170.000 gulden.

 






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.