Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

dinsdag
30 november 1999
 

[Cybercard]
[PC Thuis]
[Klik hier naar Matra Nortel]
[Vacatures]
[Qxl]

Clubs houden Kesler in zadel

Van onze speciale verslaggevers - ZEIST, dinsdag

Met opgeheven hoofd verliet Henk Kesler gisteren na drieënhalf uur vergaderen het Zeisterbos. Een hele prestatie van de voorzitter van het sectiebestuur betaald voetbal. Het beleidsplan 2000-2003 van de Twent en zijn bestuur werd in principe van tafel geveegd. Voor veel bestuurders een reden om af te treden. Niet voor Henk Kesler en zijn college. De voorzitter liet zich bij het volgende agendapunt op de najaarsvergadering van de KNVB herkiezen voor nog eens drie jaar. Met groot applaus.

Hoewel de clubs het beleidsplan veel te mager vonden of zelfs een dode letter, wilden zij de jurist uit Enschede zeker niet kwijt als preses. Komende zomer zit Kesler daarom met z'n KNVB-outfit gewoon op het pluche bij het EK 2000 in Nederland en België.

Dat Kesler voor het oog geen gezichtsverlies leed, kwam door de verpakking waarmee ENV-commissaris Jorien van den Herik het beleidsplan netjes diskwalificeerde. De Feyenoorder vroeg bij de behandeling van het beleidsplan betaald voetbal 2000-2003 het woord namens de ENV. Hij stelde het sectiebestuur voor een commissie samen te stellen, die met het beleidsplan als basis, de toekomst van het betaalde voetbal verder uitwerkt. Hierin moet recht gedaan worden aan de wens van de clubs te komen tot een verdere professionele verzelfstandiging. Voor 1 maart van volgend jaar moet de commissie haar bevindingen voorleggen aan de vergadering betaald voetbal. Namens de TOTO CV onderschreef Dordrecht'90-voorzitter Frans Derks de wens van Van den Herik.

Om toch nog als strijdbaar college over te komen, vroeg het bestuur om een schorsing. Een paar punten werden anders opgesteld en na onderlinge beraadslagingen ging het bestuur toch door de bocht. "Misschien zijn het voor sommige nuances, maar voor het bestuur waren het wel degelijk essentiële zaken", gaf Kesler aan. Hij bevestigde dat er inhoudelijk nauwelijks een minuut over het beleidsplan was gesproken.

Eerder lieten de leden Kesler, Gerard Bouwer, Harry van Raaij, Michael van Praag en John van Ringelenstein al weten open te staan voor wijzigingen in het beleidsplan. Vandaar dat gisteren in Zeist geen moment sprake was van een crisisstemming. "Van een bestuurscrisis was helemaal geen sprake. Ik kan met de motie van de vergadering goed leven. Ons beleidsplan is opgesteld om richting te geven en dat wordt gerespecteerd door de clubs", aldus Kesler.

Deze gang van zaken betekent de start van de ontmanteling van het takenpakket van de KNVB. De Eredivisie NV wil het grootste gedeelte van deze taken overnemen en slechts de competitieplanning, tuchtzaken en spelreglementen in Zeist laten. Specialismen als scheidsrechters, woordvoerders en managers kunnen van buitenaf worden ingehuurd.

In de commissie die het beleidsplan gaat herschrijven, komen allerlei geledingen te zitten zoals KNVB, Eredivsie NV, TOTO CV en Federatie Betaald Voetbal Organisaties (FBO).

Veel werk hoeft deze commissie trouwens niet te doen wanneer zij het beleidsplan 2000-2003 van de FBO volgen, waarin vele ENV- en TOTO CV-voorwaarden zijn uitgewerkt.

De vergadering besloot ondanks een noodkreet van Leo Beenhakker als afgevaardigde van de Coaches Betaald Voetbal de opengevallen bestuurszetel van Leo Steegman niet op te vullen. Zodoende regeert het huidige bestuur voorlopig met vijf leden en blijft de portefeuille technische zaken onbemand. Kesler: "Wel is afgesproken dat het bestuur in overleg met de te formeren werkgroep bestudeert hoe we deze situatie het verstandigst kunnen oplossen."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.