Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

dinsdag
30 november 1999
 

[Klik hier naar Matra Nortel]
[Vacatures]
[PC Thuis]
[Cybercard]
[Qxl]

Politie pakt bij EK 2000
hooligans zeer streng aan

  door Ernst Nordholt - TILBURG, dinsdag

De politie zal tijdens het komende EK 2000 zeer weinig tolereren. Iedere vorm van wangedrag van voetbalsupporters zal met harde hand de kop worden ingedrukt.

Dat stelt P. van Zunderd, de nieuwe project-directeur-generaal voor het EK 2000, die vorige week door het kabinet als coördinerend superambtenaar werd aangesteld.

"Ik ga ervan uit dat het één groot feest wordt. Iedereen die hierheen komt om het Europese kampioenschap tot een feest te maken, is dan ook van harte welkom. Maar mensen die de feestvreugde versjteren, kunnen op een ferme aanpak rekenen", aldus Van Zunderd.

De nieuwe superambtenaar bevestigde tegenover deze krant het bestaan van een speciale opleiding voor de honderden politiemensen in de vier politieregio's Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven en Arnhem, waar de wedstrijden zullen worden gespeeld.

Het is de bedoeling dat alle politiemensen die tijdens het toernooi worden ingezet, binnen enkele maanden tot 'Euro-agent' worden opgeleid. Tevens wordt tijdens de trainingen uitgebreid ingegaan op de manier waarop vooral buitenlandse groepen hooligans zich manifesteren. Om de politie voor het EK op vollere sterkte te krijgen, worden volgens Van Zunderd zeven extra pelotons ME'ers opgeleid, in totaal circa 350 mensen.

Van Zunderd, nu nog korpschef in de regio Midden-en West-Brabant, verhuist morgen naar het ministerie van Binnenlandse Zaken. "Het is de bedoeling dat onder mijn verantwoordelijkheid de plannen van de diverse ministeries met betrekking tot het EK op elkaar worden afgestemd."

"Dat zal nog een aardige klus worden. Verkeer en Waterstaat is bezig met het ontwerpen van een vervoersplan voor supporters, het ministerie van Economische Zaken bereidt promotionele activiteiten voor, Binnenlandse Zaken werk aan een plan met betrekking tot het handhaven van de openbare orde en ook Justitie komt met een speciaal draaiboek."

Van Zunderd heeft uitgebreide ervaring met het optreden tegen lastige voetbalsupporters. Toen hij nog districtschef in Rotterdam was, verraste hij in 1993 enkele honderden hooligans die de binnenstad dreigden te verbouwen. Op grond van een geldende noodverordening werden zij bijeengedreven, in stadsbussen afgevoerd en voor de duur van de wedstrijd op het terrein van een kazerne gestald.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.