Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

dinsdag
30 november 1999
 

[Vacatures]
[Qxl]
[PC Thuis]
[Cybercard]
[Klik hier naar Matra Nortel]

Prachtige zege Oranje

OSLO, dinsdag

Na de wervelende openingswedstrijd voor 7000 toeschouwers onder wie koning Harald van gastland Noorwegen tegen Wit-Rusland (29-13) werkten de Nederlandse handbalsters hun ouverture van het WK tegen als typische toernooiploeg bekend staande Tsjechië af. In het imposante Oslo Spektrum kende Nederland een goede start, ogenschijnlijk zonder al te veel nervositeit. En juist daarvoor was bondscoach Bert Bouwer bang geweest omdat in het recente verleden openingen van belangrijke toernooien als enorm spanning-opwekkend door zijn ploeg werden ervaren. Met als absoluut dieptepunt de miserabele EK-start vorig jaar in eigen land, waar de 16-23 nederlaag tegen Oekraïne alle ambities teniet deed en Oranje slechts een tiende plaats in de eindrangschikking behaalde.

De pupillen van handbalcoach Bert Brouwer zijn het WK uitstekend begonnen. Oranje won van Tsjechie door on der meer vier doelpunten van Natasja Burgers.

FOTO: AP

Het overtuigende spel was vooral te danken aan de doelgerichtheid van Natasja Burgers en het tot dan toe vijfmaal zuivere vizier van Ana Razdorov. Nederland liep zelfs uit naar 8-2, maar gaandeweg de eerste helft werd Tsjechië-schutster Monika Ludmilova beter gelanceerd. Voordat Burgers fraai de ruststand achterwaarts op 15-11 bepaalde, schrok het team en de begeleiders op omdat Razdorov zich lelijk verstapte en finaal door haar linkerenkel ging.

De nervositeit nam na de pauze wel toe toen Oranje ondanks een overtalsituatie negen minuten niet wist te scoren. Maar ook Tsjechië bleef lange tijd droog staan omdat de defensie potdicht zat en keepster Jokelyn Tienstra zich onderscheidde. Bouwer wisselde zijn basis nauwelijks, zette noodgedwongen Nicole Heuwekemeyer voor Razdorov in en zag zijn team de regie over het duel herpakken.

Op cruciale momenten onderscheidde keepster Tienstra zich nogmaals en de steeds steviger spelende Tsjechen konden de verdiende overwinning Oranje niet meer ontfutselen. De 25-21 zorgde voor bevrijdende en uitbundige taferelen bij Bouwer; de dertig in oranje getooide supporters en de hoofdrolspelers zelf, inclusief de hinkende Razdorov.

Want voor Nederland staat er op het WK meer op het spel dan een sportieve uitdaging. Plaatsing bij de eerste 8 in een veld van 24 betekent een promotie tot de naar de criteria van het NOC*NSF ingestelde A-status. Dat betekent een verruiming voor twee jaar van de financiële bijdrage. Om een zo gunstig mogelijke uitgangspositie te creëren voor een goede eindklassering is het allereerst zaak om zo hoog mogelijk te eindigen in de poule. Bouwer richt zich achter Noorwegen en Polen op de derde plaats die recht geeft op een kruiswedstrijd tegen de nummer 2 uit poule B. Winst op het gelijkwaardig geachte Tsjechië en Wit-Rusland is een absolute noodzaak, Australië mag geacht worden slechts als sparring-partner te dienen. De overwinning is derhalve een belangrijke stap voor het geloof in eigen kunnen en naar het misschien uiteindelijke sportieve doel, een plaats bij de eerste vijf. Want dat blijft de meest ultieme doelstelling, omdat die positie deelname aan de Olympische Spelen in Sydney 2000 garandeert.

Nederland - Tsjechië 25-21 (15-11).Scores Nederland: Razdorov 5, Mulder 5, Burgers 4, Assink 4, Heuwekemeijer 3, Van Linder 2, Feijen 2. Uitslagen Groep A: Polen - Australië 29-19 (16-9). Noorwegen - Wit-Rusland 29-13 (13- 9).






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.