Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

dinsdag
30 november 1999
 

[PC Thuis]
[Veilinghal]
[ABN AMRO]
[TopCarrieres]
[BOL]
[V & L informatica]

Rentevrees drukt Dow

Van een onzer redacteuren - NEW YORK, dinsdag

Angst voor oplopende rentetarieven zorgde gisteren op Wall Street voor lagere obligatiekoersen. Hierdoor stegen de rendementen flink. Met name de blue chips hadden hieronder te lijden, maar ook de technologiewaarden konden de aanvankelijk opgebouwde winsten veelal niet vasthouden. De Dow Jones Industrial index eindigde met een verlies van 40,99 punten op 10.947,92.

De angst voor een stijgende rente werd ingegeven door de aanhoudende zwakte van de dollar ten opzichte van de yen. Gisteren werd gepoogd middels interventies de koers van de yen wat te drukken, en die actie had ook succes. Maar analisten geloven niet dat dit herstel een lang leven beschoren zal zijn.

De Dow Jones index schoot meteen na het begin van de handel fors omlaag en noteerde al na amper een kwartier handelen een verlies van meer dan honderd punten. Vervolgens klom de graadmeter echter weer op naar een niveau van tussen de 20 en 30 punten verlies.

De Nasdaq-index kon aanvankelijk zelfs een aardige winst opbouwen. Dat was met name te danken aan de vriendelijke stemming voor internetwinkeliers, zoals Amazon en eToys. Gedurende het weekeinde kwamen er berichten los over een prima start van de kerstverkopen. Maar nadat er wat kritische geluiden uit de hoek van analisten kwamen over de hoogste van de koersen van de technologie-fondsen, draaide de stemming om. De index sloot 26,40 punten lager op 3421,41.

De gunstige berichten over de kerstverkopen zorgden wel voor fiks hogere noteringen voor bijvoorbeeld kledingketen Gap, elektronicawinkelier Tandy en Federated Department Stores, die elk enkele dollars konden aandikken.

Aan de andere kant was er ook positief economisch nieuws. Gisteren werd namelijk gemeld dat de verkoop van nieuwe huizen in oktober in de VS gedaald is tot het laagste peil van de afgelopen twee jaren. De huizenmarkt wordt algemeen gezien als een goede graadmeter voor het verloop van de economie.

AT&T was een van de fondsen die zich goed staande wisten te houden. Het aandeel won $2½ op bijna $60. Dat was te danken aan een opwaardering van het aandeel door Salomon Smith Barney van 'neutraal' naar 'kopen'.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.