Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]

 
 

[Nederland]dinsdag
30 november 1999
 

[BOL]
[PC Thuis]
[TopCarrieres]
[V & L informatica]
[ABN AMRO]
[Veilinghal]

Deel van Vredestein
naar lagelonenland

Van onze economische redactie - TERRNEUZEN/DOETINCHEM, dinsdag

Fietsbanden van Vredestein zullen voortaan uit het buitenland komen. Vredestein heeft besloten te stoppen met de productie van fietsbanden in Doetinchem om deze naar een lagelonenland te verplaatsen. De fietsbandenbranche is al langere tijd onrendabel.

Hierdoor zullen 125 banen bij de Doetinchemse vestiging komen te vervallen. De verkooporganisatie van Vredestein Fietsbanden blijft wel in Nederland gevestigd.

Vredestein heeft twee jaar voor de verplaatsing uitgetrokken. Het merendeel van de banen zal in 2001 sneuvelen.

De bandenfabrikant verplaatste vorig jaar ook al een deel van de productie, de goedkope fietsbanden, naar India. Het is nog niet duidelijk of de gehele fietsbandenproductie naar India zal worden verplaatst.

Verlies
Vredestein behaalde vorig jaar een nettowinst van ƒ22 miljoen en een omzet van ƒ555 miljoen. Alle divisies droegen aan de winst bij, behalve de fietsbanden. Hoewel de fietsbandenbranche vorig jaar nog een reorganisatie onderging, 49 van de 249 banen gingen toen verloren, bleef de divisie verliesgevend. Vredestein-topman R. Oudshoorn liet recentelijk doorschemeren dat eind dit jaar een beslissing over het lot van de fietsbandenbranche zou vallen.

Volgens FNV Bondgenoten komen de plannen van de directie "volledig uit de lucht vallen". Gedwongen ontslagen zijn voor de bond onbespreekbaar. De bond werkt samen met de ondernemingsraad aan een alternatief plan.

Ook de werknemers van Philips Lighting Terneuzen verkeren in grote onzekerheid over hun toekomst. De directie is van plan om de productie van spaarlampen naar het Poolse Pila te verplaatsen, wat 280 van de 500 arbeidsplaatsen zou kosten. Een reddingsplan werd onlangs afgewezen.

Werknemers, die sinds een week staken, zullen vandaag met familieleden in Eindhoven bij de directie protesteren. Een woordvoerder van FNV Bondgenoten zegt zo'n 300 stakers te verwachten.

De provincie Zeeland en de gemeente Terneuzen dringen er bij Philips Terneuzen op aan zo snel mogelijk met de bonden rond de tafel te gaan en bieden aan daarbij te bemiddelen.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.