Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

dinsdag
30 november 1999
 

[V & L informatica]
[TopCarrieres]
[Veilinghal]
[ABN AMRO]
[BOL]
[PC Thuis]

Sociale partners zetten
deur weer op een kier

Van een onzer verslaggeefsters - AMSTERDAM, dinsdag

FNV-vakcentralevoorzitter Lodewijk de Waal en VNO-NCW-voorzitter Jacques Schraven zijn gisteren ingegaan op de uitnodiging van minister De Vries (Sociale Zaken) om te komen praten over 'de ontstane situatie'. De sociale partners en het kabinet liggen sinds vorige week met elkaar in conflict over de nieuwe opzet van de sociale zekerheid.

De Waal benadrukte gisteren tijdens de toelichting van de vakcentrale op het arbeidsvoorwaardenbeleid dat het gesprek met de minister niet zal gaan over de inhoud van de kabinetsplannen. Nadat de sociale partners vorige week boos wegliepen uit het overleg met de minister, verklaarden ze alleen terug te keren aan de onderhandelingstafel als er gesproken kon worden over de hoofdlijnen van het plan. Het is nog niet duidelijk wanneer het overleg zal plaatsvinden.

Als de Tweede Kamer instemt met het kabinetsmodel stat zowel de FNV als het CNV per 1 januari uit alle overlegorganen rond de sociale zekerheid. De vakcentrales zullen dan niet langer vertegenwoordigd zijn in het Landelijk Instituut voor Sociale Verzekeringen (Lisv), het Centraal Bureau Arbeidsvoorziening (CBA) en de regionale arbeidsbureaus. "De CNV-bonden hebben unaniem hun steun toegezegd", verklaarde CNV-voorzitter D. Terpstra gisteren na een vergadering met alle bondsvoorzitters. Ook de FNV-bonden stellen zich vierkant achter hun vakcentrale op en zeggen "collectief boos" te zijn.

De Waal hoopt dat tijdens het gesprek met de minister duidelijk wordt dat er nog ruimte zit in de kabinetsplannen. "Als dat niet zo is, dan heeft verder praten geen zin meer", aldus De Waal. De werkgevers- en werkgeversorganisaties vinden dat de macht van de sociale partners in het kabinetsmodel te sterk wordt beknot.

"Als het kabinet aan de hoofdlijnen van het plan vasthoudt, heeft het wat ons betreft geen zin meer om mee te denken over arbeidsmarktbeleid en sociale zekerheid", aldus Terpstra, die meent dat de politiek hier "heel gevaarlijk spel speelt" . Als het aan Terpstra ligt worden deze onderwerpen dan ook van de agenda van het voor- en najaarsoverleg geschrapt, het traditionele overleg tussen sociale partners en kabinet.

Werkgeversorganisatie VNO-NCW wil nog niet vooruitlopen op eventuele stappen. "Wij wachten het definitieve kabinetsbesluit af en beraden ons intussen op onze positie", aldus een woordvoerder. Ook de vakcentrale MHP wil nog geen standpunt innemen over de positie van de vakcentrale in de centrale overlegorganen. "Daarvoor is het nog te vroeg", aldus sociale-zekerheidsspecialist H. Vroon van de MHP. De MHP is daarbij van mening dat niet alleen het kabinet, maar ook de sociale partners bereid moeten zijn de eigen uitgangspunten ter discussie te stellen. "De wil om opnieuw te overleggen moet van beide partijen komen."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.