Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

dinsdag
30 november 1999
 

[PC Thuis]
[BOL]
[V & L informatica]
[TopCarrieres]
[Veilinghal]
[ABN AMRO]

Loyens & Loeff wil als
trendsetter millennium in

door Alex de Vries - ROTTERDAM, dinsdag

"Wij zijn in Nederland een unieke krachtpatser in het recht. Daar verbleken kantoren zoals Nauta Dutilh en Stibbe bij." De kersverse bestuursvoorzitter B. Westendorp van Loyens & Loeff blaakt van het zelfvertrouwen. Hij gelooft heilig dat zijn nieuwe combinatie van advocatuur, fiscaliteit en notariaat de toekomst heeft. "Met deze geintegreerde aanpak gaan wij een nieuwe standaard zetten op het gebied van dienstverlening. Onze cliënten, ook in het buitenland, kunnen nu al tevreden zijn." De concurrentie is dus gewaarschuwd.

Vorige week werd de fusie van belastingadvieskantoor Loyens & Volkmaars en een deel van Loeff Claeys Verbeke officieel beklonken. De nieuwe combinatie telt 355 belastingadviseurs, 95 advocaten en 55 notarissen en kandidaat-notarissen. In totaal telt Loyens nu ruim duizend medewerkers met buitenlandse kantoren in onder meer Londen, New York, Singapore, Frankfurt en op Curaçao.

Beide partners vonden elkaar deze zomer, nadat bij Loeff een paleisrevolutie was uitgebroken. Het ambitieuze advocatenkantoor viel tot veler verbazing plotseling uiteen, vanwege ruzie over een fusievoorstel van het Britse advocatenkantoor Allen & Overy. Bijna de helft van de vennoten stapte uiteindelijk over naar het Engelse topkantoor.

Vooral de Rotterdamse tak van Loeff zag het grote geld en de Engelse nadruk op fusies en overnames echter niet zitten en klopte aan bij overbuurman Loyens aan het Weena in Rotterdam. Loyens en de ongeveer 30 partners van 'Loeff Nederland' werden het binnen een paar dagen eens.

"We hadden informeel al contact en gezamenlijke klanten. Maar van een mooiere bruid zomaar op de stoep hadden we niet kunnen dromen", zegt Westendorp. Samen met fiscalist M. van der Weijden en advocate J. Scheiffers (afkomstig van Loeff), vormt hij het dagelijks bestuur van de nieuwe maatschap.

Volgens Scheiffers vonden zij en haar collega's bij Loyens wat bij Loeff onvoldoende uit de verf kwam: een brede rechtspraktijk. Niet alleen aandacht voor ondernemingsrecht, maar ook voor arbeids- en bestuursrecht en onroerend goed. "Wij willen onze strepen niet alleen op het smalle spoor van fusies en overnames verdienen. Wij gaan voor full service. Ook de directeur-grootaandeelhouder moet op ons kunnen blijven rekenen", vult Westendorp aan. "Natuurlijk zijn wij niet vies van fusies en verzelfstandigingen. Bijvoorbeeld de door ons begeleide verkoop van Polygram door Philips behoort tot de hoogtepunten. Je moet je er alleen niet op blindstaren."

Ook de gezamenlijke afkeer tegen hiërarchische Angelsaksische advocatencultuur bracht beide partijen samen. Feit is dat Loyens & Volkmaars bekend staat als een platte organisatie met veel vrijheden voor de medewerkers. Thuis werken is geen probleem en op de afdelingen staan alle deuren open.

Scheiffers: "Wij hechten aan onze onafhankelijkheid. Maar vooral de open en ongedwongen sfeer bij Loyens sprak ons aan. Bovendien lopen er in ons wereldje veel haantjes met grote ego's rond." Zij doelt hiermee op enkele voormalige collega's die voor Allen & Overy kozen. Scheiffers wil echter niet de indruk wekken na te trappen. "Het is erg jammer dat een mooi kantoor als Loeff is gesplitst. Wij zijn niet gefrustreerd, wel verdrietig".

Westendorp en Scheiffers kijken liever naar de toekomst. "De wereld van de accountancy slaat nu met een geïntegreerde aanpak ook het juridische pad in", aldus Westendorp. "Als cliënten daar behoefte aan hebben, kunnen wij meerdere specialismen tegen dezelfde tarieven aanbieden."

Dit betekent letterlijk dat bijvoorbeeld tijdens een financiële transactie naast de constructie ook meteen de documenten kunnen worden opgesteld. "Dat is efficiënter, sneller en het leidt tevens tot creatievere oplossingen. Bij grote infrastructurele projecten, zoals de HSL-lijn, levert dit ook nog eens aanzienlijke besparingen op in de kosten van onze dienstverlening", zegt Westendorp. Een andere sector waar de geïntegreerde aanpak van grote meerwaarde is, is de energiesector waar ondanks de privatiseringen nog veel overheidsregelgeving van kracht is.

Westendorp richt zijn blik ook over grenzen, waar volgens hem de nieuwe combinatie op de voet wordt gevolgd. "We zitten bij zeker de helft van alle beursgenoteerde bedrijven in de Verenigde Staten en Europa regelmatig aan tafel. We hebben daarmee een ijzersterke positie om te worden ingeschakeld door buitenlandse collegakantoren in deze regio's", aldus een ambitieuze Westendorp. "Onze naam is in het buitenland nog beter dan in Nederland. De concurrentie kan niets anders doen dan ons volgen", zo weet hij zeker. De nieuwe maatschap verwacht volgend jaar een omzet te boeken van ruim ƒ250 miljoen.

J. SCHEIFFERS EN B. WESTENDORP (r)
... niet gefrustreerd, wel verdrietig ...

FOTO: DICK SLUIJTER






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.