Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

dinsdag
30 november 1999
 

[V & L informatica]
[PC Thuis]
[BOL]
[ABN AMRO]
[Veilinghal]
[TopCarrieres]

KPN wakkert nepgerucht
over gsm-bende zelf aan

door Romke Spierdijk - AMSTERDAM, dinsdag

De massale angst onder gsm-bezitters naar aanleiding van valse waarschuwingen voor een criminele bende die op grote schaal sim-kaarten kopieert, blijkt mede door KPN Telecom aangewakkerd te zijn.

Ruim een week geleden deed het bericht de ronde dat er een bende actief is in ons land die gsm-bezitters opbelt. Leden van de bende doen zich als medewerker van een gsm-aanbieder voor. Om het toestel 'te controleren' zouden zij vragen enkele cijfers in te toetsen. Volgens de alarmerende berichten zouden de criminelen daardoor de abonneegegevens kunnen kopiëren en op kosten van het slachtoffer kunnen bellen.

Enkele account-managers van KPN Telecom stuurden vorige week naar aanleiding van de geruchten een waarschuwing naar hun relaties, met daarin de mededeling dat de politie Haaglanden het verhaal had bevestigd. De dienders in die regio kregen de afgelopen dagen vele honderden telefoontjes van verontruste mobiele bellers. De klantenservice van de telecom-gigant deed er vlak voor het weekend nog een schepje bovenop door het bericht ook onder haar relaties te verspreiden.

Volgens een voorlichter van KPN is het personeel enkele dagen geleden verteld dat de waarschuwingen onzin zijn. "Technisch gezien is het zelfs onmogelijk." KPN betreurt het dat haar medewerkers de onterechte paniek aangewakkerd of wellicht zelfs veroorzaakt hebben. "Ze hebben het bericht ongetwijfeld met goede bedoelingen doorgestuurd, maar het klopt natuurlijk niet dat de grootste gsm-aanbieder dit soort onzin verspreidt", aldus de woordvoerder.

Inmiddels verspreidt de waarschuwing zich, voornamelijk per e-mail, als een olievlek over ons land. Een grote winkelketen in kantoorartikelen heeft de waarschuwing voor de gsm-bende zelfs voor hun klanten opgehangen.

Van tijd tot tijd steken dergelijke onzin-waarschuwingen de kop op, vermoedelijk verspreid door grapjassen. Zo ontstond enige maanden geleden de nodige onrust door het verhaal dat er een virus in omloop was dat de sim-kaart van het gsm-toestel zou wissen.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.