Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

dinsdag
30 november 1999
 

[PC Thuis]
[TopCarrieres]
[BOL]
[ABN AMRO]
[Veilinghal]
[V & L informatica]

KPN boekt forse winst op
verkoop belang in Eircom

Van een onzer redacteuren - AMSTERDAM, dinsdag

KPN gaat het belang van 21 procent in de Ierse telecomaanbieder Eircom afstoten. Drie jaar geleden nam KPN samen met het Zweedse Telia een strategisch belang van 35 procent in Eircom. De investering van ƒ2,6 miljard die KPN in die drie jaar heeft gedaan in Eircom resulteert in een huidige marktwaarde van het belang van KPN van ongeveer ƒ4,2 miljard.

De verkoop is een voortvloeisel uit de fusie tussen het Zweedse Telia en het Noorse Telenor. Telia heeft een 14-procentsbelang in Eircom. Telenor bezit 49,5 procent in een andere Ierse aanbieder van mobiele telefonie. Samen met Telia ontstond er een te groot belang op de Ierse telecommarkt. Dat stuitte op bezwaren bij de Europese Commissie.

Het lukte KPN volgens eigen zeggen niet om na het vertrek van Telia 'effectieve management controle' uit te oefenen bij Eicom. Dit is voor KPN een van de hoofddoelen bij partnerships. "De fusie tussen Telia en Telenor en het daaropvolgende besluit van de Europese Commissie hebben de beslissing van KPN om zich terug te trekken uit Eircom versneld. Hierdoor kan KPN middelen vrijmaken voor activiteiten die wel aan alle investeringscriteria voldoen", stelde het telecombedrijf in een verklaring.

Waar KPN het geld zal investeren wilde een woordvoerder gisteren niet zeggen. "Dan zou ik vooruitlopen op beslissingen over investeringsplannen. Dat zal de concurrentie vast zeer interessant vinden."

Analisten verwachten dat KPN het geld zal gebruiken om haar positie op de telecommarkten van Centraal- en Oost-Europa te verstevigen. KPN heeft meermalen laten weten Oost-Europa te zien als de tweede thuismarkt.

In november zei Wim Dik, bestuursvoorzitter van KPN, geïnteresseerd te zijn in een belang in de Slowaakse staatstelefoonmaatschappij Slovenske Telekomunikacie AS. De Slowaakse regering is van plan volgend jaar een deel van haar belang in de verkoop te doen.

Er zijn in deze regio echter meer telecombedrijven die op zoek zijn naar kapitaalkrachtige partners. Tsjechië en Hongarije zitten op hetzelfde spoor als Slowakije.

In Tsjechië heeft KPN een belang van 20,27 procent in SPT Telecom. De Tsjechische overheid is van plan om het resterende belang het komende jaar te verkopen. Verder bezit KPN in Bulgarije samen met het Griekse OTE 51 procent van BTC, de overige 49 procent is in handen van de overheid. In Hongarije neemt KPN voor 30 procent deel in een aanbieder van mobiele telefonie.

Naast een uitbouw van de positie van KPN in Oost- en Centraal-Europa houden analisten ook rekening met een versterking van de mobiele communicatietak. "KPN zegt dat het er naar streeft om Europa's derde mobiele aanbieder te worden, dus is het veilig te veronderstellen dat zij zullen proberen hun mobiele tak verder uit te breiden. De vraag is echter of dit voor of na de beursgang zal gebeuren", stelt R. Verhoef van MeesPierson. Op dit moment is KPN nummer 14 in de mobiele telefoonmarkt.

Over het afstoten van het belang van Eircom zijn de analisten het over het algemeen eens. Zij vinden het een goede strategie dat KPN alleen die belangen aanhoudt waarin zij een controlerend belang heeft.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.