Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

dinsdag
30 november 1999
 

[ABN AMRO]
[TopCarrieres]
[BOL]
[Veilinghal]
[PC Thuis]
[V & L informatica]

Duisenberg: "Ondanks lage
euro geen renteverhoging"

Van onze correspondent - FRANKFORT/BRUSSEL, dinsdag

De euro is gisteren opnieuw verder gezakt. Vlak voor het sluiten van de handel in Amsterdam werd een nieuwe recorddiepte bereikt tegenover de dollar van $1,0040. President Duisenberg van de Europese Centrale Bank verklaarde gistermiddag tegenover het Europarlement in Brussel dat hij niet van plan is het monetaire beleid te veranderen als de euro verder wegzakt. Dat betekent geen renteverhoging en geen interventies die tegen het marktsentiment in toch niet helpen.

Volgens Duisenberg zijn de economische vooruitzichten in de eurozone nog steeds goed, over twee jaar zal de groei in Europa zelfs beter lopen dan in de VS. Nu krijgt de euro forse klappen omdat de Amerikaanse economie het veel beter doet dan de Europese. Vooral de groei in Duitsland komt aarzelend op gang.

"En als u vraagt of de lage euro een gevaar is voor de prijsstabiliteit in Europa, dan is het antwoord nee", aldus Duisenberg. Hij betreurde vooral de "hype" rond de gedaalde euro, waardoor het vertrouwen van het brede publiek in de nieuwe euromunt wordt geschaad. Voor mensen die op vakantie gaan naar de VS is de lage euro niet leuk, maar Duisenberg blijft benadrukken dat de euro op zich een sterke en gezonde munt is, omdat de inflatie in de eurozone laag is. "En dat hopen we de komende tijd zo te houden."

Gisteren werd ook bekend dat de geldhoeveelheid in de eurozone in oktober met 6% is toegenomen tegenover een herziene 6,2% in september. Dat brengt het driemaandsgemiddelde van de geldgroei op 6%, veel meer dan de 4,5% die eigenlijk zou moeten. Op haar komende vergadering van 2 december a.s. zal het ECB-bestuur de gewenste geldgroei voor volgend jaar vaststellen en marktkringen gaan al uit van een nieuw plafond van 5%. Een iets ruimere liquiditeit moet de groei bevorderen.

Duisenberg zei voor het europarlement verder niet bezorgd te zijn over de snel stijgende prijzen van onroerend goed en aandelen. "De ECB houdt dergelijke prijsontwikkelingen scherp in de gaten, volgens mij zijn de hogere prijzen juist een teken van economisch herstel in de eurozone", aldus Duisenberg tegenover het monetaire comité van het Europarlement in Brussel.

Opmerkelijk is wel dat het handelsoverschot van de elf eurolanden met de rest van de wereld in september flink is gedaald vergeleken met dezelfde maand een jaar geleden, van 4,1 miljard naar 2,5 miljard euro. Dat blijkt althans uit cijfers van Eurostat, het statistische bureau van de Europese Unie.

Voor de hele EU, dus inclusief de vier niet-eurolanden Engeland, Zweden, Denemarken en Griekenland was er zelfs sprake van een oplopend handelstekort, van 1,9 tot 3,2 miljard euro. Dat komt omdat vooral Engeland en in mindere mate Griekenland zulke tekorten hebben dat ze het hele gemiddelde omlaag trekken.

De Engelse export heeft te lijden onder het dure pond, maar de landen van de eurozone hebben juist steeds meer exportvoordeel van de lage euro. Volgens Eurostat daalde de EU-export in de eerste acht maanden van dit jaar met 2%, terwijl de import met 3% steeg. Er zijn echter wel aanwijzingen dat de export vanaf augustus begint aan te trekken.

Ons land kende de eerste acht maanden van dit jaar een handelsoverschot van 8,6 miljard euro. Over de vergelijkbare periode vorig jaar was dat 7,6 miljard euro.

Het feit dat de eurozone als geheel nog altijd een positieve handelsbalans heeft is voor de ECB ook een steuntje in de rug, immers de VS financieren hun boomende economie met een gigantisch handelstekort. M.a.w. de VS geven momenteel meer uit dan ze verdienen. Volgens Duisenberg is het dan ook louter een kwestie van tijd totdat de Amerikaanse en de Europese economie op een meer gelijk groeispoor komen. En dat zou dan het moment moeten zijn waarop de euro weer aan kracht gaat winnen ten opzichte van dollar en yen.

FOTO: AP






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.