Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

dinsdag
30 november 1999
 

[Veilinghal]
[TopCarrieres]
[ABN AMRO]
[PC Thuis]
[V & L informatica]
[BOL]

AEX toch nog vooruit

AMSTERDAM, dinsdag

De dalende tendens van de euro ten opzichte van de dollar als gevolg van de ijzersterke Amerikaanse economie werd door de markten gisteren niet als verontrustend ervaren. Integendeel, de AEX-index was opnieuw bezig aan een flinke opmars toen de opening van Wall Street roet in het eten gooide. In Amerika zakte de belangrijke Dow Jones-index binnen een kwartier tot 100 punten in de min, waarna de winst van ruim 5 punten op het Damrak verdampte. Gesloten werd er in Amsterdam uiteindelijk toch nog met een 1,08 punt hogere AEX-index, op 611,09.

"De omzetten zijn minder gemiddeld. Er zijn maar weinig verkopers. Wie iets wil kopen, moet dan meteen een paar centen meebrengen", aldus de typering van de handel door een beursbezoeker.

KPN Telecom gaat zijn belang van 21 procent in de Ierse branchegenoot Eircom afstoten en krijgt daarvoor naar verwachting ƒ4,2 miljard in het laatje. Dat is een boekwinst van ƒ1,76 miljard. Beleggers twijfelden in eerste instantie, maar aan het slot van de handel bleek de stap van KPN toch niet de algehele goedkeuring te kunnen wegdragen: het aandeel zakte met 90 eurocent tot 57,10 euro.

Bij Kon. Olie wordt de kans op een grote fusie of overname steeds kleiner. Afgelopen zondag meldde Shell-topman Mark Moody-Stuart aan de Duitse krant Welt am Sonntag dat zijn concern autonoom wil groeien. Hij sloot daarbij fusies en overnames uit. Op de middellange termijn verwacht Moody-Stuart bovendien een daling van de olieprijs tot $15 à $20 per vat. Het olie-aandeel reageerde negatief op deze tijding: het stuk leverde 97 eurocent in op 59,88 euro.

ING overweegt door samenvoeging van de automatiseringsdiensten binnen de groep aanzienlijke besparingen te bereiken.In februari hoopt het concern meer details te kunnen geven, maar gerekend wordt op kostenreducties die meerdere honderden miljoenen euro's zullen belopen. Teleurstellend was het bericht dat ING niet verwacht op korte termijn een grote overname van bij voorbeeld een Amerikaanse levensverzekeraar of de Franse bank CCF te kunnen plegen. Al met al was dit voor effectenbank Stroeve, dat in de loop van de week met een uitgebreide analyse over ING naar buiten komt, reden om de rating 'outperformer' te handhaven. Het aandeel ING trok zich daar weinig van aan en daalde met 68 eurocent naar 57,92 euro.

Door Akzo Nobel kon de overname worden afgerond van de veterinaire activiteiten van het Duitse Hoechst. Daarmee klimt het chemieconcern naar een vierde plaats in de wereldranglijst van leveranciers van diergeneesmiddelen. De omzet van het betreffende bedrijfsonderdeel, Intervet, wordt via de transactie verdubbeld tot circa EUR800 miljoen. Akzo betaalt zo'n 655 miljoen euro aan Hoechst. Akzo Nobel sloot onveranderd op 42 euro.

Minder fortuinlijk was de tijding bij uitgever AND Publishers. De onderneming denktniet in staat te zijn de eerder uitgesproken verwachting van een winstgevend jaar waar te maken. In plaats daarvan moet het jaar waarschijnlijk met rode inkt worden bijgeschreven in de boeken. De financiële situatie van AND wordt langzamerhand zeer precair, nu de stijgende rentelasten steeds dichterbij de dalende bedrijfsresultaten komen te liggen.De huidige problemen worden toegeschreven aan de tegenvallende omzet in het derde kwartaal.Het aandeel AND zakte daarop nog eens met 12 eurocent tot 1,80 euro.

Stork heeft interesse getoond in de technische dienst van KLM. Daarin staat het Nederlandse machinebouwersconcern echter niet alleen: ook de twee Amerikaanse giganten Boeing (vliegtuigen) en General Electric (een industrieel conglomeraat met tal van activiteiten) willen de afdeling graag overnemen van de KLM. Ingewijden noemen Stork te klein en KLM heeft al eerder aangegeven om te zien naar een grote, internationaal opererende, partner.Het aandeel Stork reageerde op dit nieuws door een dubbeltje weg te zakken naar 13,80 euro.

Maurice van Uden






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.