Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

dinsdag
30 november 1999
 

[TopCarrieres]
[ABN AMRO]
[Veilinghal]
[BOL]
[PC Thuis]
[V & L informatica]

Beleggen in emotie-aandeel
Ajax blijft vooral hobby

Van een onzer verslaggevers - AMSTERDAM, dinsdag

Beleggen in Ajax doe je vooral als je fan bent. Dat bleek gisteren nog maar eens op de tweede algemene aandeelhoudersvergadering van de voetbalclub in de Amsterdam Arena. Wordt het vuur bestuurders van andere beursgenoteerde bedrijven vaak na aan de schenen gelegd, bij Ajax ging de meeste tijd naar het uitzendschema van Canal+, de gevolgen van de nieuwe shirtsponsor Adidas voor de outfit van de club, en de verschraling van het Nederlandse voetbal (ook al verwees president-commissaris Michael van Praag vragen over dit laatste onderwerp door naar trainer Jan Wouters). De problemen bij Ashanti Goldfields, het bedrijf waarmee Ajax de gelijknamige Ghanese voetbalclub exploiteert, interesseerden de aanwezige aandeelhouders duidelijk veel minder.

Terecht, zo probeerde algemeen directeur Frank Kales van Ajax aan te tonen op de ene vraag die wél over Ashanti werd gesteld. Het mijnbedrijf dat op grote schaal speculeerde op een daling van de goudprijs moest begin oktober van dit jaar uitstel van betaling aanvragen, toen de prijs van goud juist fors steeg. "Ons raakt dat op geen enkele manier, omdat de samenwerking in de club Ashanti Goldfriends volledig los staat van het bedrijf Ashanti Goldfields", aldus Kales, die zijn toehoorders hiermee gerust wist te stellen.

"We hebben door PricewaterhouseCoopers een inventarisatie laten maken van de waarde van de assets van de club", zo legde Kales na afloop van de aandeelhoudersvergadering desgevraagd verder uit. "Tegenover die waarde hebben wij een even groot bedrag in contanten gezet. De investeringen die we willen doen in onder meer de jeugdopleiding, kunnen daaruit zonder meer worden betaald." De plannen die Ajax heeft met de Ghanese voetbalclub zouden dan ook geen enkel gevaar lopen.

Een kritische noot werd verder gekraakt door de Vereniging van Effectenbezitters (VEB), aanwezig in de persoon van Peter Paul de Vries. De Vries had vooral kritiek op de onduidelijke structuur van Ajax als naamloze vennootschap (nv). "In het jaarverslag zie ik zes fotootjes van leden van de directie, maar de heer Kales voert als enige namens die directie het overleg met de raad van commissarissen. Betekent dit dat hij alleen en voor de hele directie beslist, of dat hij eigenlijk hoofddirecteur moet worden?", zo vroeg het VEB-boegbeeld zich hardop af.

Wijs geworden van de aandeelhoudersvergadering van een jaar eerder, waar De Vries zeer forse kritiek had op onder meer het jaarverslag, stelde Ajax bij monde van directeur Kales dat de voetbalclub zich over de structuur van de nv zal buigen. "In eerste instantie hebben we het gedaan zoals het destijds is aangekondigd in het prospectus. Wat er in de toekomst gaat gebeuren, staat nog niet vast. Ik beslis sowieso niet alleen. Ik beslis met de rest van de directie," zo verweerde Kales zich.

Dat de clubliefde van de aandeelhouders ver gaat, werd nog eens onderstreept door het voorstel van één van hen om maar (collectief) af te zien van het uit te keren dividend van ƒ0,25 per aandeel. "De vereniging (die 70 procent van de aandelen Ajax in handen heeft, red.) doet dat ook." En wat is nou een kwartje, zo vroeg de betreffende aandeelhouder zich af. "Voor 25 cent kwam ik vroeger nog in het jeugdvak van het oude stadion De Meer, maar in de Arena kom ik er niet ver mee."

De VEB, goed voor twee aandelen van de in totaal ruim 14,4 miljoen die op de aandeelhoudersvergadering vertegenwoordigd waren, protesteerde. "We hebben er, zelf gezien ons aantal aandelen, niet zoveel moeite mee. Maar de aandeelhouders die er niet zijn en misschien meer stukken hebben, mogelijk wel. Het gaat ook niet om een kwartje per persoon, maar een kwartje per aandeel. En dat kan aardig oplopen. Gezien het teleurstellende koersverloop (het aandeel noteert nog steeds onder de introductiekoers van ƒ25, red.) is het dividend toch een leuke aanvulling," zo gaf De Vries nog een veeg uit de pan. Na kort overleg besloot president commissaris Van Praag het voorstel dan ook maar niet in stemming te brengen.

FOTO: JOHN CLAESSENS






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.